5 mei 2020

We gooien ineens thuis veel meer plastic weg: “Dit kan onze installatie niet aan”

Bekijk meer artikelen over: Klimaat en duurzaamheid Bekijk meer artikelen over: De plasticplaag

De keten van ons huishoudelijke plastic piept en kraakt in zijn voegen volgens Robert Corijn, woordvoerder bij een van onze grootste afvalverwerkers Attero. Doordat we thuiswerken produceren we namelijk meer afval dat gesorteerd en gerecycled moet worden. “Dit kan onze installatie niet aan.”

Corijn werkt bij Attero. Een afvalbedrijf dat onder meer twee van Nederlands dertien afvalenergiecentrales (ovens, red.), een plasticsorteerfabriek en meerdere composteringslocaties bestiert. We spraken hem eerder voor ons onderzoek naar Composteerbaar plastic en bellen hem weer op om te horen hoe het gaat: Wat merken zij van de coronacrisis?

Naast dat Attero moet zorgen dat hun vitale locaties door blijven lopen, ondanks zieken en de anderhalve-meter-afstandregel, krijgen ze ook van sommige stromen veel meer afval te verstouwen, meldt Corijn. “Groen afval, maar ook veel meer huishoudelijk plastic. We zien een gigantische toename. En dat kan onze installatie niet aan.” Het duurt een paar weken voordat het plastic dat is opgehaald bij huishoudens bij Attero aankomt. Corijn: “Sinds vorige week begint het zich op te hopen. Het komt doordat mensen massaal thuiswerken. Ze gooien daardoor veel meer thuis weg dan normaal.”

Risico op brand

Wat nu? Kunnen ze al dat plastic opslaan? Of kan het ergens anders naartoe? Zomaar opslaan is eigenlijk geen optie, meent de woordvoerder. “Dat geeft teveel risico op brand. De enige mogelijkheid is om het in balen te persen, zodat er geen zuurstof bij kan en brand dus niet kan ontstaan.” Of ze het dan later kunnen verwerken, is maar de vraag. “Onze installatie draait al 24 uur per dag. En volgens mij draaien andere installaties in Nederland ook het maximale.”

Er moet nu dus binnen de branche overleg komen of er nog iemand sorteringscapaciteit heeft, of er balen geperst moeten worden van het ophopende plastic, of dat ze toch een deel moeten verbranden. Corijn: “Vooralsnog lijkt er voor gekozen te worden plastic materiaal wat nog niet gesorteerd kan worden, in balen te persen en voorlopig op te slaan.”

“Een verpakker van handzeep is prima in business”

Als ze het wel allemaal zouden kunnen sorteren, dan is het ook maar de vraag of ze voor het extra plastic een afnemer kunnen vinden, meent Corijn. Hoe zit dat? Waarom zou niemand het willen? “Voor plastic monostromen (stromen van één soort, dus bijvoorbeeld alleen maar PET, PP of PE, red.) krijgen we normaal een bepaald bedrag per kilo. Maar dat bedrag is nu sterk gedaald.”

Uitgelicht

Is de vraag naar gerecycled plastic dan zoveel minder geworden? Corijn: “Het verschilt per recycler en per stroom; een recycler die levert aan een verpakker van handzeep is bijvoorbeeld prima 'in business' nu. Maar een recycler die normaal levert aan de auto-industrie, die heeft geen klanten. Zo hebben al twee recyclers die normaal gesorteerd plastic bij ons afnamen tot nader order hun bedrijf gesloten, omdat ze hun granulaat (de grondstof die van gemalen plastic wordt gemaakt, red.) niet meer kunnen verkopen.”

Auteurs

K.G.

Karen Geurtsen

Redacteur