In Arnhem-Zuid vind je de armste wijken in Nederland, zoals Malburgen, Immerloo en ’t Duifje. Op dit moment staan er nog veel sociale huurwoningen, maar in de komende 10 jaar komen er 2000 woningen bij. De bewoners van de wijk willen meer koop- en studentenwoningen, omdat ze denken dat mensen dan sneller naar elkaar zullen omkijken. Tot die tijd proberen vooral bewonersinitiatieven het contact tussen bewoners te vergroten, ziet Joga Brouwers die voor Pointer de drie wijken bezocht. “Het verschil is te groot.”

Naast dat wijken als Immerloo, Malburgen en ‘t Duifje veel armoede kennen, hebben ze ook een ‘gouden randje’. Dit gouden randje is het stukje wijk dat grotere en duurdere huizen heeft. De bewoners van deze twee delen komen elkaar hoofdzakelijk tegen bij de bewonersoverleggen.

“Bewoners van het ‘gouden randje’ zoeken wel de verbinding met de andere delen van Malburgen", zegt Michel Lammerse, begeleider van deze bewonersgroepen: "maar dat is heel lastig als je aparte buurten of straten hebt. Het heeft niet te maken met niet willen, maar de verscheidenheid is denk ik te groot. Als je meer door elkaar bouwt en je zorgt voor een gemêleerde opzet van de wijk, dan vinden mensen elkaar sneller, in plaats van in aparte wijken waar alleen sociale huur of alleen koophuizen te vinden zijn.”

Kloof tussen arm en rijk verkleinen

Het grote verschil tussen rijke en arme inwoners van Arnhemse wijken werd ook duidelijk op een Valentijnsdiner van de organisatie Malburgen Samen Vooruit, in het kader van bouwplannen voor de toekomst. “Op de informatie-avond begonnen we met een diner, want eten verbindt”, zegt Michel Lammerse. Nog nooit was de opkomst zo hoog, al kwamen sommige mensen alleen voor het eten. “Ik zat naast een vrouw die vertelde dat ze 6 euro per dag leefgeld had, die was enorm blij met het Valentijnsdiner.”

Om de kloof tussen arme en rijke inwoners in de wijk kleiner te maken, zijn er mensen die zich inzetten voor íedereen. Zoals buurtkok Anita uit Malburgen. Zij haalt haar groenten en kruiden zoveel mogelijk uit de Pluktuin, een strook groen van 100 meter onder aan een flat. Iedereen mag daar zaaien en oogsten, en iedereen mag bij haar komen eten. Anita kookt gemiddeld voor 60 buurtbewoners per week.

Op bezoek in Malburgen

“Zo breng ik verschillende groepen samen. Ze zijn er even uit en dan hoeven ze niet zo gauw naar een psychiater. Want er zitten hier altijd wel mensen tussen met een oplossing, mensen delen hun verhaal en zo ontstaat er meer ‘zelfgenezing’”. Toch schuiven bij Anita geen mensen uit het ‘gouden randje’ aan: “Wij zijn echte Malburgers. Wij zijn de kern. En ja, die mensen die hebben een hele andere achtergrond. Ze gaan misschien wel naar de Albert Heijn, maar bij de Aldi zie je ze nooit.”

Vitesse-sjaals en plantenhangers haken

Wijkdelen Immerloo en ’t Duifje, en Malburgen in zijn geheel, vallen onder het Nationaal Programma Arnhem Oost. Dat betekent dat er extra in de wijk wordt geïnvesteerd. Maar het brengt tegelijkertijd ook een probleem met zich mee: steeds meer organisaties ‘bemoeien’ zich met de toch al overvraagde wijk.

Michel Lammerse: “Er wordt door allerlei organisaties al jaren aan Arnhemmers gevraagd of ze willen vertellen hoe het is om in een van de armste wijken van Nederland wonen. Ik denk dat veel organisaties zich beter moeten onderscheiden, bedenken welke bewoners ze willen benaderen en waarvoor precies. Als bewoners echt betrokken willen zijn, komt dat nu vooral uit henzelf."

Pointer pop-up Arnhem

Is wijkmenging dé oplossing om rijke en arme wijken dichter bij elkaar te brengen?

Moeten rijke en arme Arnhemse wijken meer gemengd worden als oplossing voor bestaande problemen? Dat is wat journalisten van Pointer en Omroep Gelderland graag willen weten.

Naast Anita, zet ook Hans Molle zich vrijwillig in voor meer verbinding in de wijk. Hij runt in de plint van een grote flat in Immerloo de bewonershuiskamer en zorgt voor gezelligheid. Op dinsdag breien en haken ze – van Vitesse-sjaals en plantenhangers tot sleutelhangers, op donderdag is het (gratis) soepdag. Het hele jaar door zijn er bingo-avonden gepland en iedere vrijdag kun je er terecht voor een naaicursus of de kaartclub. Maar mensen komen ook met serieuze vragen over de verdwenen trolleybus, het ontbreken van een gezondheidscentrum en wanneer je een testament moet maken. Zo vangt hij het gemis op van voorzieningen die ontbreken of zijn verdwenen.

Woningen tegen de vlakte

De eerste wijkmenging dient zich mogelijk komend jaar al aan. In Immerloo gaat een aantal huizen in de Vissenbuurt tegen de vlakte. Daar komt nieuwbouw en als het goed is een combinatie van sociale huur en koopwoningen, voor ouderen en jongeren. In het ‘gouden randje’ komen echter geen sociale huurwoningen bij. Die buurt is al ‘af’.

Malburgers richten zich daarom tot de gemeente. “Geef ons koopwoningen, ouderen en jongerenhuisvesting, daar wordt de hele wijk beter van”, aldus Lammerse.

Luister hieronder de radio-uitzending over wijkmenging in Arnhem terug:

Pointer pop-up: is wijkmenging het gouden ei?

Pointer pop-up Arnhem

Vanaf 12 februari 2025 doet de Pointer pop-up redactie samen met Omroep Gelderland een maand onderzoek in Arnhem (en omgeving), naar kwesties die spelen in deze regio. Loop je ergens in vast en wil je dat onze journalisten onderzoek doen naar jouw ervaring? Stuur je tip in via deze site of stuur een e-mail naar pointerpopup@kro-ncrv.nl.

Vanaf 12 februari zijn we in het centrum van Arnhem in de Koningstraat 85 aanwezig van woensdag tot en met zaterdag van 10:00-18:00 uur. Je kunt ook een bericht sturen naar onze pop-up telefoon 06-11492707.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang iedere week onze beste verhalen in je mailbox.

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.