Waar de lelie voorheen vooral bekend stond als de koning van de bloemen, heeft deze er tegenwoordig een bijnaam bij: de koning van gif. In de leliebollenteelt zouden extreem veel bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Niet voor niets maken omwonenden van leliebollenvelden zich daarom steeds vaker zorgen over hun gezondheid. Maar hoe ongezond is het nu echt om rond zo’n veld te wonen? 

1. Is de lelie echt de ‘koning van gif’?

Volgens de meest recente cijfers van het CBS spuiten leliebollentelers gemiddeld 114 kilo bestrijdingsmiddelen per jaar per hectare op hun akkers met leliebollen. Daarmee beschermen ze de bollen tegen ziektes, virussen en plagen. De leliebollenteelt is daarmee de meest middelintensieve teelt in Nederland.

Maar niet al deze kilo’s zijn chemische bestrijdingsmiddelen. Van de 114 kilo is meer dan de helft (77,1 kilo) paraffineolie, ook wel bekend als Olie-H. Dit is een middel van biologische oorsprong, dat gewonnen wordt uit ruwe aardolie. Het is ook goedgekeurd voor gebruik in de biologische landbouw.

Als we paraffineolie niet meerekenen, staat de lelie nog steeds op de derde plek van meest middelintensieve teelten, achter rozen en chrysanten onder glas. En van alle teelt in de open lucht, is de lelie wel de nummer één wat betreft het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen.

2. Spuiten alle lelietelers evenveel bestrijdingsmiddelen?

Nee. Sommige telers spuiten meer dan anderen. Zo sprak Pointer een teler uit Sint-Michielsgestel die zoveel mogelijk biologisch werkt en dit jaar maar zo’n tien kilo van twaalf verschillende middelen gebruikte. Terwijl er ook telers zijn die met veel meer kilo’s van wel 30 verschillende middelen spuiten.

Hoeveel de telers spuiten, is afhankelijk van de werkwijze van de teler, maar ook van welke ziektes, virussen en plagen zich in een jaar voordoen. Soms zijn er meer bestrijdingsmiddelen nodig dan andere jaren.

Perceel met pioenrozen die bespoten worden

Onrust over gifgebruik door pioenenkwekerij: ‘Wij gaan nu uit van het ergste’

In de Betuwe voeren bewoners actie tegen het spuiten met bestrijdingsmiddelen in de pioenrozenteelt.

3. Wat zijn de gezondheidsrisico’s van de gespoten middelen?

Bestrijdingsmiddelen worden in het algemeen door experts in verband gebracht met verschillende neurodegeneratieve aandoeningen (aandoeningen aan de zenuwen), zoals Parkinson, Alzheimer en ALS. Dat die verbanden er mogelijk zijn, blijkt vooral uit buitenlandse onderzoeken, die bijvoorbeeld ook het RIVM en de Gezondheidsraad aanhalen in rapporten.

Het is alleen lastiger om iets te zeggen over het verband tussen specifieke middelen of werkzame stoffen (bijvoorbeeld middelen die in de leliebollenteelt worden gebruikt) en dit soort ziektes. De meeste onderzoeken brengen bepaalde aandoeningen vooral in verband met groepen mensen, zoals boeren of omwonenden van akkers. Maar deze mensen worden vaak aan verschillende chemische middelen tegelijk blootgesteld, waardoor het lastig is om te weten of er specifieke boosdoeners tussen de middelen zitten.

4. Wanneer en waar kom ik met de middelen in aanraking?

Leliebollen gaan in het voorjaar de grond in, groeien in de zomermaanden en worden in het najaar ‘gerooid’. Voordat de bollen de grond in gaan, wordt soms al aan onkruidbestrijding gedaan. Als je dicht bij een leliebollenveld woont, is de kans groot dat je in de zomermaanden, als de bollen in de grond zitten, elke week een spuitwagen langs ziet rijden. Soms zal daar alleen paraffineolie in zitten, soms ook chemische middelen, of beide.

Onderzoek van het RIVM wees een paar jaar geleden uit dat bestrijdingsmiddelen niet alleen terug te vinden zijn in de nabije omgeving (binnen 250 meter) van het bollenveld waarop ze gespoten worden, maar ook verder weg (op meer dan 500 meter afstand) van het bollenveld waarop ze gespoten worden. De middelen werden aangetroffen in de buitenlucht rond woningen, in huisstof en in de urine van omwonenden en bollentelers en hun gezinsleden.

5. Kan ik iets doen om de risico’s van de bestrijdingsmiddelen te verkleinen?

Volgens de GGD is het zaak om de blootstelling aan gewasbeschermingsmiddelen te beperken. Dat kun je volgens de gezondheidsorganisatie onder andere doen door:

  • Groenten en fruit uit eigen tuin goed te wassen voor je ze eet.
  • Als er gespoten wordt ramen en deuren te sluiten, binnen te blijven, huisdieren binnen te houden en de was niet buiten te drogen te hangen.
  • Je schoenen uit te doen voor je je huis binnengaat, zodat je geen middelen van buiten meeneemt.

Nieuwsgierig geworden? Kijk de Pointer-uitzending 'Conflict om de lelieteelt' hieronder terug:

Lelieteelt header
25 min 10 s

Omwonenden van lelievelden maken zich zorgen. In de lelieteelt worden veel bestrijdingsmiddelen gebruikt. Die kunnen gezondheidsrisico's met zich meebrengen. Het afgelopen jaar stapten omwonenden op verschillende plekken in Nederland naar de rechter. Ze probeerden nieuwe lelieteelt tegen te houden, of af te dwingen dat telers maar een beperkt aantal bestrijdingsmiddelen mogen gebruiken. Op sommige plekken gaf de rechter omwonenden gelijk, maar doet die rechter niet wat de overheid eigenlijk zou moeten doen: omwonenden beschermen tegen de gezondheidsrisico's en duidelijkheid scheppen in wat telers wel en niet mogen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang iedere week onze beste verhalen in je mailbox.

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.