Waar we onze computers steeds beter beveiligen, kan onze smartphone nog wel wat aandacht gebruiken. Cyberbeveiligingsbedrijf G-Data liet onderzoeken hoe het gesteld is met onze telefoonbeveiliging en presenteerde de cijfers aan Reporter Radio. Resultaat: 57% van de privé smartphones zijn niet goed beveiligd. Bij zakelijke smartphones ligt dit percentage met 78% nog hoger. Wat kun je doen om je telefoon beter te beveiligen? Drie beveiligingstips om mee te beginnen. 

Waar we onze computers steeds beter beveiligen, kan onze smartphone nog wel wat aandacht gebruiken. Cyberbeveiligingsbedrijf G-Data liet onderzoeken hoe het gesteld is met onze telefoonbeveiliging en presenteerde de cijfers aan Reporter Radio. Resultaat: 57% van de privé smartphones zijn niet goed beveiligd. Bij zakelijke smartphones ligt dit percentage met 78% nog hoger. Wat kun je doen om je telefoon beter te beveiligen? Drie beveiligingstips om mee te beginnen.

Over het algemeen zijn iPhones een stuk veiliger dan Android-telefoons, maar ook de mobiele telefoons van Apple kunnen gevoelig zijn voor aanvallen. Voor alledaags gebruik zit je met een iPhone over het algemeen gelukkig gewoon goed. Ben je als Android-telefoon eigenaar dan volledig verloren? Nee, gelukkig niet. Hier zijn drie simpele tips om je mobiele telefoons alvast een stukje veiliger te maken (ook iPhones):

Stel een pincode in

Voor alle telefoons geldt, een pincode zorgt voor een goede basis om je telefoon veilig te houden. Op deze manier maak je het een stuk lastiger voor anderen om zomaar toegang tot je telefoon te krijgen. Het is dan ook slim om een pincode te kiezen die niet gemakkelijk te raden is. Hoe meer cijfers hoe beter

Ook kun je ervoor kiezen om je telefoon te beveiligen met een vingerafdrukscanner. Dit zorgt voor een extra stukje veiligheid omdat het redelijk moeilijk is om iemands vingerafdruk na te maken. Iemands pincode zou je nog gewoon af kunnen kijken.

Zorg voor goede updates en let op je apps

Je telefoon up-to-date houden is van groot belang om je telefoon veilig te houden. Updates zorgen niet alleen voor cosmetische verbeteringen en meer gebruiksvriendelijkheid, maar dichten ook beveiligingslekken in je telefoon. Ook je apps kunnen lekken bevatten, zorg dus ook dat je de updates hiervoor zo snel mogelijk uitvoert. Daarnaast is het ook verstandig om alleen maar apps uit de App Store (iPhone) of Play Store (Android) te installeren.

Controleer ook de rechten van de apps die je wilt installeren. Een app die niets met je contacten te maken heeft, heeft dan ook geen rechten nodig om je adresboek in te zien. Achteraf kun je ook nog controleren welke rechten je apps hebben en deze aanpassen. Op een Android-telefoon ga je hiervoor naar Instellingen -> en dan naar Apps. Op een iPhone ga je naar Instellingen -> en dan naar Privacy.

Android-telefoons hebben een ingebouwde malware scanner genaamd Google Play Protect. Deze scanner checkt de apps die je downloadt maar houdt ook de apps in de gaten die op je telefoon staan om te kijken of ze nog wel naar behoren functioneren. Dat klinkt goed, maar in de praktijk valt dat tegen. Daarom is het als Android-gebruiker belangrijk om goed op te letten welke apps je op je telefoon installeert. Kijk hoe vaak de app gedownload is, check de reviews en doe extra onderzoek op het internet als je het niet vertrouwt.

Zorg voor encryptie

Zorg dat je encryptie ingeschakeld staat. Dit zorgt ervoor dat wanneer iemand in het bezit raakt van jouw telefoon, deze persoon geen toegang heeft tot jouw foto’s, belangrijke bestanden en berichtjes wanneer de telefoon aan een computer wordt aangesloten. Je kunt dan alleen toegang krijgen wanneer je de pincode invoert. Nog een goede reden dus om een pincode te nemen op je telefoon.

Op alle iPhones en bijna op alle Android-telefoons staat encryptie al standaard ingeschakeld. Check voor de zekerheid even je beveiligingsinstellingen om te kijken of dit bij jou het geval is. Dit staat onder instellingen -> en dan beveiliging.

Dit zijn slechts drie basis tips om jouw telefoon een stukje veiliger te maken. Op het internet zijn nog veel meer tips te vinden om je digitale leven een stuk veiliger te maken. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze handleiding van techjournalist Daniël Verlaan van RTL Nieuws over het beveiligen van onder andere Android-telefoons en iPhones. Of bekijk deze handleiding van Michael Simon van PCWorld als je nog meer wilt weten over het beveiligen van je Android-toestel.