10 december 2019

Zwanger en je contract niet verlengd? Vertel het ons!

Bekijk meer artikelen over: Recht en onrecht Bekijk meer artikelen over: Discriminatie

Je bent zwanger. Yes! Na de zware eerste maanden vol misselijkheid en vermoeidheid voel je je nu goed. Maar helaas blijf je niet lang op die roze wolk zitten. Je moet het op je werk gaan vertellen en je krijgt te maken met zwangerschapsdiscriminatie. 

Je tijdelijke contract wordt bijvoorbeeld niet verlengd, je baas doet flauw over je verlof of je krijgt pas een nieuw contract aangeboden na je verlof: het zijn allemaal voorbeelden van zwangerschapsdiscriminatie. En het komt veel voor. “De meeste vragen en meldingen die het College voor de Rechten van de Mens in 2018 ontving, betroffen discriminatie vanwege geslacht, waarvan het merendeel handelde over zwangerschap,” lezen we op de website van het College. 

Flexwerkers

Vooral flexwerkers hebben ermee te maken. Uit onderzoek van het College blijkt verder dat van de vrouwen van wie het contract afliep rond hun zwangerschap, 44 procent geen verlenging kreeg vermoedelijk omdat ze zwanger waren. Volgens het CBS worden vrouwen met een flexibel contract minder snel moeder, ook als rekening wordt gehouden met verschillen tussen vaste en flexibele werknemers in leeftijd, herkomst en inkomen. 

Wij zijn op zoek naar vrouwen die hier mee te maken hebben of hebben gehad. Wat gebeurde er toen je aan je baas vertelde dat je zwanger was? We horen graag jouw ervaringen!

Auteurs

N.B.

Neeltje Bollen

Verslaggever