Op dit moment is een groot deel van de reguliere zorg afgeschaald. Welke gevolgen heeft dit voor patiënten die wachten op een behandeling?  Voor een nieuw onderzoek zoeken we mensen die de dupe zijn van uitgestelde zorg.

Oproep

Heb jij te maken met uitgestelde zorg? Heb jij erg lang moeten wachten of ben je nog aan het wachten op een behandeling, óf ben je (te) laat gediagnosticeerd? We komen graag met je in contact. Laat van je horen via ons tipformulier !

De ziekenhuizen liggen overvol en het personeel werkt zich een slag in de rondte. We zitten middenin de tweede golf van het coronavirus. Hoewel er een lichte daling te zien is in het aantal besmette patiënten, daalt het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis langzamer dan in het voorjaar. En dat heeft grote gevolgen voor de reguliere zorg. Door de coronadrukte zijn er op dit moment bijna 40% minder reguliere behandelingen in het ziekenhuis dan normaal.

Ambulances voor dichte deur

Ingrepen die kunnen wachten worden uitgesteld. En in sommige ziekenhuizen is het zelfs zo druk dat ze in de afgelopen weken de deuren van de spoedeisende hulp enkele uren hebben moeten sluiten. Ambulances met mensen die snel hulp nodig hadden, stonden voor een dichte deur en moesten op zoek naar een andere plek voor hun patiënt.

Artsen maakten zich tijdens de eerste coronagolf al zorgen om de patiënten die ze niet konden zien of helpen. Hartpatiënten bleven massaal weg uit het ziekenhuis, huisartsen zagen tot 70 procent minder mensen en ook het aantal kankerdiagnoses daalde met 30 procent. De uitgestelde zorg leidt tot achterstanden in de reguliere zorg. Volgens Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) gaat het tot april volgend jaar duren totdat die achterstanden zijn weggewerkt.

Kankerpatiënten niet doorverwezen

Ook kankerspecialisten uitten eerder deze week hun zorgen in De Telegraaf over vertraagde diagnoses tijdens deze tweede golf. Ze zijn bang dat mensen die misschien een tumor hebben niet naar de huisarts gaan en niet doorverwezen worden naar het ziekenhuis. Alleen al in oktober zijn er bijna twintig procent minder doorverwijzingen geweest naar specialisten voor vermoedens van kanker vergeleken met vorig jaar. Ook het Integraal Kankercentrum Nederland liet weten dat er dit jaar 3000 minder diagnoses zijn vastgesteld voor borst- en darmkanker. En dat terwijl voor het behandelen van kanker geldt: hoe eerder je ermee begint, hoe beter.

Makers