In het klimaatakkoord is afgesproken dat in 2030 70 procent van alle elektriciteit uit hernieuwbare bronnen moet komen. Daarvoor moeten onder andere bedrijfsdaken vol gelegd worden met zonnepanelen. Maar dat blijkt nog geen storm te lopen. Hoe kan dat? Dat onderzoeken we in ons onderzoek: klimaatconflict in de polder.

Voor het winnen van zonne-energie moet eerst gekeken worden naar beschikbare ruimte op bestaande daken. Vooral grote bedrijfsdaken lijken voor het plaatsen van grotere hoeveelheden zonnepanelen in aanmerking te komen. Maar ondanks de subsidieregeling zijn nog niet alle ondernemers hier even happig op. Zij letten in hun bedrijfsvoering natuurlijk goed op de centen en dus ook op de vraag hoe snel een investering weer terugverdiend kan worden. En daar zitten momenteel wel wat belemmeringen.

Slechts 12 procent van het geschikte dakoppervlak van bedrijfsdaken is momenteel voorzien van zonnepanelen. Dat blijkt uit de benchmark ‘Zon op bedrijfsdaken 2021’ van adviesbureau Over Morgen. Dat kan en moet veel meer worden om de transitie-doelstellingen te gaan halen. Ingenieur Wieland Koornstra, Senior Adviseur zonne-energie bij Over Morgen zet de 5 belangrijkste belemmeringen op een rij.

1. De dakconstructie

Het komt regelmatig voor dat een bedrijfsdak niet geschikt is om tientallen tot zelfs duizenden zonnepanelen te dragen. Hiervoor moet de dakconstructie dan worden aangepast en dat kan een flinke extra investering zijn.

2. Aansluitingskosten

Als je veel energie gaat opwekken is er ook een andere aansluiting nodig om die energie op het elektriciteitsnet kwijt te kunnen. Dat is een dure investering.

3. Brandverzekering

Er is bij het aanbrengen van zonnepanelen een klein verhoogd risico op brand. Met name wanneer de installatie door een minder ervaren installateur wordt gebouwd. Voor veel bedrijven betekent dit dat de brandverzekering flink omhoog kan gaan.

4. Stijgende prijzen zonnepanelen

De prijzen van de grondstoffen waarmee zonnepanelen en de installatie worden gemaakt rijzen momenteel de pan uit. Ook de wereldwijde logistiek is mede door de coronacrisis flink duurder. Dat maakt het verdienmodel voor zonnepanelen een stuk minder.

5. Dalende subsidie

De subsidieregeling op zonnepanelen voor bedrijven neemt gestaag af. Men gaat er hierbij van uit dat door technologische ontwikkelingen en schaalvergroting in de industrie die de panelen maakt, de kostprijs van zonnepanelen zal dalen. Alleen is er nu dus juist sprake van een kostprijsstijging terwijl de subsidie dus gestaag afneemt.

De conclusie die Koornstra hieraan verbindt is stevig te noemen: “De opeenstapeling van extra kosten bij een stug dalende subsidie is fataal voor de dak-revolutie.”

Bedrijven die zon-op-dak willen

We zijn op zoek naar bedrijven die graag willen investeren in zon-op-dak maar daar nu van af zien omdat de investering te groot is. Heeft u ervaring hiermee, laat het ons weten!