11 april 2019

‘Acuut onveilig’ huis na 6 jaar eindelijk hersteld

Bekijk meer artikelen over: Wonen en leefomgeving Bekijk meer artikelen over: Heel Holland Zakt

Enkele weken geleden bezochten we Willem Kuiper in zijn verzakte boerderij. De dag nadat we zijn verhaal publiceerden, ontving hij drie telefoontjes. ‘Heel opmerkelijk. Maar gelukkig zit er eindelijk wat schot in de zaak.’

Kuiper is inmiddels 6 jaar en 13 inspecties verder. Alles kreeg hij in die tijd al te horen over de scheuren in zijn muur. Van schade door mijnbouw tot achterstallig onderhoud en van een ‘niet verhoogd risico’ tot een ‘acuut onveilige situatie’. Inmiddels is het Centrum Veilig Wonen (CVW) eruit: het achterhuis dat op instorten staat, zal hersteld worden.

De oude woonboerderij van Kuiper ligt tussen twee gaswinningslocaties in het kleine dorpje Luddeweer. Het achterhuis van zijn woning wordt al jaren gestut door houten balken en de bakstenen muur vertoont een verticale scheur, die een groot gapend gat van 8 centimeter achterlaat. Hij mag er al een tijdje niet meer komen. Volgens de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG) is er namelijk sprake van een acuut onveilige situatie, en dus spande zij afgelopen januari een rood-wit lint.

Maar daar lijkt nu eindelijk verandering in te komen. Hij kreeg 2 weken geleden te horen dat het achterhuis definitief hersteld en versterkt wordt. Volgens het rapport van het CVW wordt de complete achtergevel vervangen, komen er nieuwe palen in de grond en worden de binnenmuren aangepakt.

We bellen met een opgeluchte Willem: ‘Ik ben hier heel erg blij mee. Ze moeten natuurlijk nog beginnen, dus hoelang ik daar dan weer op moet wachten dat weet ik niet. Maar er ligt in ieder geval een akkoord.’

Hij hoopt zijn achterhuis over een halfjaar weer veilig te kunnen betreden.

Auteurs

S.G.

Silvia Geurts

Redacteur