Premier Mark Rutte moet voor de rechter worden gesleept, vindt stichting Artsen voor Waarheid, dat tegen coronavaccinaties strijdt. “Hij is een oorlogscrimineel. Hij verdient de doodstraf”, stelt hun advocaat Arno van Kessel. Duizenden mensen steunen de strijd en betalen zelfs mee. Critici geven de jurist weinig kans, maar waarschuwen wel.

"Gaan we onze vrijheden opgeven? Of gaan we er iets aan doen?", vraagt advocaat Arno van Kessel aan een feestzaal vol boze boeren eind juli in een restaurant in het Gelderse Laren (video). De boeren zijn boos vanwege de stikstofwet en hebben Van Kessel gevraagd een lezing te houden over hoe ze de overheid kunnen tegenhouden. De advocaat heeft wel een idee. Hij is naar eigen zeggen al door de stichting Artsen voor Waarheid ingehuurd om demissionair minister-president Rutte, demissionair minister Hugo de Jonge en "alle medeplegers" van het "project covid-19" voor de rechter te brengen.

Zijn plannen worden momenteel gretig gedeeld door complotdenkers op sociale media als Telegram en Twitter. Via de site Xandernieuws gaat de video van zijn lezing viraal. Complotdenkers zien in de aanklacht van Van Kessel bevestiging en onderbouwing van hun denkbeelden. "Ze zagen me als de grote gek, de staatsgek. En lachen allemaal. Maar nu lach ik. Ik heb m’n erkenning, onderbouwd", zegt een van hen in een video met Van Kessels’ aanklacht in zijn handen geklemd.

Bron: videre.fail

Aangifte

Die aanklacht is een blauw boekwerk van 418 pagina’s dat Van Kessel samen met collega’s van Artsen voor Waarheid heeft opgesteld. Iedereen kan het boek voor 17,50 euro kopen of thuis uitprinten en als aangifte ondertekend bij de politie inleveren. "Er zijn iets van 7000 van deze boeken uit gegaan. En er zijn inmiddels duizenden aangiftes gedaan", houdt hij de zaal voor.

Covid-19 is geen virus, vinden Van Kessel en zijn collega’s. Het is een biologisch wapen dat wordt ingezet om de hele wereld mee onder controle te krijgen, zo staat in het voorwoord van de aangifte. Artsen voor Waarheid wil daarom in samenwerking met de Nationale Bond tegen Overheidszaken ervoor zorgen dat Rutte, De Jonge, maar ook demissionair ministers Ollongren, Grapperhaus, Kaag en hun medewerkers vanwege de vaccinatiecampagne worden opgepakt en veroordeeld voor het plegen van misdrijven tegen de menselijkheid, moord met voorbedachte rade, het aanwakkeren van vrees onder burgers en het samenspannen met anderen om het Rijk onder vreemde heerschappij te brengen. "Met als enig en ultiem doel een nieuwe kwaadaardige en duistere wereldmaatschappij te doen laten ontstaan met de naam: The New World Order", zo besluit het voorwoord.

"Het is het eerste proces in Nederland waarbij we daadwerkelijk vragen om een minister-president op te pakken voor genocide. Het is een oorlogsmisdrijf op basis van het Verdrag van Genève en daar staat de doodstraf op. Deze man is een oorlogscrimineel. Op basis van de misdrijven die worden gepleegd verdient Rutte de doodstraf", zegt Van Kessel tegen de volle zaal.

Bron: aangifteoverheid.nl

Elke de Klerk

Het is eigenlijk zijn pakkie-an niet, geeft de advocaat meteen toe tijdens zijn lezing. "Ik ben normaal ondernemingsrecht advocaat en ben ook heel lang curator geweest. Dus dat is een heel andere tak van sport." Maar Van Kessel kon niet anders, vertelt hij. "Vorig jaar oktober werd ik gebeld door Elke de Klerk, een arts die haar praktijk heeft neergelegd om te strijden tegen het onrecht dat zij zag in het medische landschap. Ze vroeg me of ik voor haar wilde optreden, omdat ze geen andere advocaat kon vinden. "Ze durven niet", zei ze. Dus ben ik me erin gaan verdiepen."

Elke de Klerk protesteert al langer tegen de coronamaatregelen. Een jaar geleden ondertekende ze een door artsen en medestanders opgestelde brandbrief tegen de coronawet. Daarna richtte ze met medestanders protestgroep Humanity Unite op, waarin ook andere ondertekenaars van de brandbrief zitten, en deelt complottheorieën over de verspreiding van corona via het 5G-netwerk. Ook kopieerde ze het in Duitsland opgerichte Ärzte für Aufklärung - een organisatie van artsen die protesteren tegen de coronamaatregelen en vaccinaties - naar Nederland onder de naam Artsen voor Waarheid.

header

Het verborgen netwerk van complotdenkers

Header

Complotdenkers strijden met Amerikaanse lobbyclub en Kennedy-telg tegen coronamaatregelen

Duitse strategie

De zaak die Van Kessel nu wil aanspannen is eveneens een door De Klerk uit Duitsland gekopieerde strategie. De Duitse protestbeweging schakelde advocaat Reiner Fuellmich in, die complotdenkers belooft eenzelfde groepsvordering te beginnen als voldoende mensen geld inleggen. Viruswaarheid interviewde Fuellmich, waardoor ook veel Nederlandse complotdenkers hun hoop inmiddels op de Duitser hebben gevestigd. Maar van wat hij zegt blijkt weinig te kloppen, en ondertussen klopt Fuellmich geld uit de zakken van zijn volgers.

“Fuellmich is een hele slimme man, daar staan we mee in contact”, vertelt advocaat Van Kessel tijdens zijn lezing. “Ik zie hem als het goed is dit weekend bij de demonstratie in Berlijn. Want we werken ook samen met het Duitse Doctors For Truth Alliance, dat wordt aangestuurd door Amerika. Die wisselen in sneltempo informatie uit.” (De advocaat haalt hier waarschijnlijk het Duitse Ärzte für Aufklärung en het daaruit ontstane World Doctors Alliance door elkaar.)

Reiner Fuellmich

Duitse advocaat Reiner Fuellmich begint ‘Neurenberg 2-proces’ tegen coronamaatregelen

Complotdenkers hebben hun hoop gevestigd op de Duitse advocaat Reiner Fuellmich. Hij zal hun gelijk over het “coronaschandaal” voor de rechtbank gaan bewijzen.

Robert F. Kennedy Jr.

Factcheck: Kennedy’s campagne tegen coronavaccins

Een video waarin meer dan dertig Europese experts waarschuwen voor de gevaren van coronavaccins gaat rap de wereld over. De video, die ook in Nederland wordt gedeeld, is...

Samenzweringen

Van Kessel deed naar eigen zeggen maandenlang onderzoek voor de aangifte. Het eindresultaat is een boekwerk vol samenzweringstheorieën en dat onder andere screenshots van misinformatie op sociale media aanvoert als bewijs.

Van Kessel zegt tijdens het onderzoek erachter te zijn gekomen dat er een wereldwijd complot gaande is van de vrijmetselaars en de Rockefeller Foundation die één wereldregering willen vormen: The New World Order. En dat Microsoft-oprichter Bill Gates de opdracht heeft gekregen om via coronavaccins de wereldbevolking te decimeren. De Verenigde Naties zouden Satan willen oproepen en de opdrachten van de Rockefeller Foundation doorgeven aan de Wereldgezondheidsorganisatie en het RIVM. En zo zouden die opdrachten uiteindelijk belanden bij demissionair premier Rutte en de diverse ministers.

Van Rutte denken we dat hij onze minister-president is, zegt Van Kessel. Maar dat zit volgens hem anders. "Ik ben er redelijk van overtuigd dat alles perceptie is, alles is fictie. Wat is er aan de hand? Mark Rutte heeft in onze perceptie de titel minister-president van Nederland. In werkelijkheid heeft ‘ie de titel van een onderneming, directeur van de Staat der Nederlanden. Ingeschreven in Washington DC. En hij heeft een belangrijk contract getekend."

Als je twee prikken hebt gehad, ben ik ervan overtuigd dat je niet langer dan vijf jaar te leven hebt

advocaat Arno van Kessel

Dat contract is Agenda 21, een niet-bindend programma van de Verenigde Naties dat duurzaamheid moet bevorderen. Maar dat door complotdenkers wordt opgevat als plan voor The New World Order: een dictatuur geregeerd door één wereldregering. "Het vaccinatie-gebeuren is onderdeel van Agenda 21. Wat heeft die vaccinatie daarmee te maken? Heel simpel: controle. Want een van hun doelstellingen is wereldcontrole", houdt de advocaat de zaal voor.

Via de vaccinaties zou Bill Gates ons op afstand gaan besturen, denkt Van Kessel. "Echt geloof me, ik ben geen wappie. We gaan op afstand aangestuurd worden. Iedereen die die prik gaat halen is de klos. Je wordt half robot, half mens. Dat gaat met nanotechnologie en die nanotechnologie is er. De patenten zijn er echt. Als je me dit twee jaar geleden had verteld, had ik gezegd: je bent gek. Maar na al die onderzoeken die we hebben gedaan...ik ben niet gek. Ik ben advocaat."

Gates heeft nooit gezegd dat hij de wereldbevolking wil vermoorden met vaccinaties. Maar Van Kessel houdt vol. Volgens hem zit het nanomateriaal grafeenoxide in de vaccins, een vaak weerlegde complottheorie, dat is toegevoegd om mensen om te brengen. "Als je twee prikken hebt gehad, ben ik ervan overtuigd dat je niet langer dan vijf jaar te leven hebt. En je doet er niks aan."

Bewijsmateriaal in de aangifte van Van Kessel

Konijnenhol

"Wauw, wat een zaak", reageert psycholoog Jan-Willem van Prooijen van de Vrije Universiteit Amsterdam. Van Prooijen doet onderzoek naar complottheorieën. "De geijkte thema’s komen er wel in boven", zegt hij over de lezing van Van Kessel. "Het zijn veel verschillende theorieën die bij elkaar geraapt worden. Je ziet bij heel veel complotdenkers dat ze zeggen dat ze maanden onderzoek hebben gedaan. Maar dat onderzoek doen staat wat mij betreft tussen aanhalingstekens. Waar het op neer komt is selectief op het internet surfen en die YouTube-filmpjes en internetposts aanklikken die je punten ondersteunen."

Je zou van hoogopgeleiden, zoals deze advocaat en artsen, misschien verwachten dat ze weten hoe gedegen onderzoek wordt gedaan. "Aan de andere kant moet je je ook voorstellen dat er ontzettend veel hoger opgeleide mensen zijn. Er zijn ontzettend veel artsen en advocaten in Nederland. Natuurlijk gaan er een aantal van hen ook voor complottheorieën vallen", zegt Van Prooijen. "Het komt gewoon voor. Ook hoogopgeleide mensen kunnen in het konijnenhol vallen. Maar dat betekent niet dat dat meteen de consensus is onder experts."

Van Prooijen ziet vaker dat complotdenkers steeds radicalere standpunten aannemen nu ze van reguliere sociale media, zoals Twitter en Facebook, worden geweerd en hun heil zoeken in afgeschermde groepen op Telegram waar ze geen tegenspraak krijgen. "En dan roept iemand iets en anderen zijn het er hartgrondig mee eens. Ja weet je, op zo’n moment gaat de consensus het bewijs vormen. 'Iedereen die ik zie vindt dit, dus het zal wel waar zijn.' Ik heb weleens de vraag gekregen of complotdenken gekker wordt. Ja, dat is wel een beetje zo. Het is wel mijn indruk."

Dat Van Kessel en Artsen voor Waarheid ook geld vragen voor de aangifte tegen Rutte en co doet voor Van Prooijen "een beetje sektarisch" aan. "Dit is natuurlijk een totaal kansloze zaak, maar het zou me niet verbazen als ze hiermee nog een flink bedrag bij elkaar gaan krijgen eigenlijk."

Berichten over Van Kessel op sociale media

Kansloos

Is de zaak van Van Kessel inderdaad kansloos? Ja, denkt ook Maarten Knol, onderzoeker aan de faculteit Rechtsgeleerdheid van de RUG. "Juridisch gezien slaan de procedurele stappen nergens op. En inhoudelijk gezien, er is nu een heel debat gaande over wat feiten zijn, er is een hele groep mensen die daar anders over denkt, maar vanuit mijn perspectief is het uiterst pover."

"Als je in het Strafrecht iets wilt, moet je overtuigend bewijs leveren. Dit overtuigt mij bewijstechnisch niet", legt Knol uit. "Het is niet zo dat als ik dit betoog lees dat buiten redelijke twijfel staat dat wat Van Kessel zegt ook klopt."

Als je in het Strafrecht iets wilt, moet je overtuigend bewijs leveren. Dit overtuigt mij niet

Maarten Knol, Strafrechtonderzoeker

Volgens Van Kessel zijn er inmiddels duizenden aangiftes gedaan, maar wil het Openbaar Ministerie (OM) er niks mee doen. Wie dat precies heeft gezegd bij het OM is niet duidelijk. Van Kessel reageert niet op onze vragen en geeft aan niet te willen meewerken aan het artikel. Bij het Landelijk Parket van het OM hebben ze er nog nooit van gehoord. De advocaat wil in elk geval naar verschillende gerechtshoven stappen om het zogenaamde besluit van het OM aan te vechten via een artikel 12 procedure.

"Ik verwacht niet dat de Gerechtshoven Rutte laten arresteren", zegt Van Kessel tijdens de lezing. "Dan hebben we een volgende stap: het Internationaal Strafhof in Den Haag. En daarna gaan we het grondwettelijk deel voorleggen aan het Constitutionele Hof in België. Dat zal zich waarschijnlijk bevoegd verklaren om hier een uitspraak over te doen. Stel, het wordt toegegeven, dan is het einde oefening van deze maatschappij. Dan staan we aan de vooravond van een nieuwe samenleving. Want de regering is niet legitiem."

Dat klopt niet, meent Knol. "Want hij beschuldigt Rutte en De Jonge ervan dat zij misbruik maken van hun bevoegdheden als premier en minister om de vermeende delicten te plegen. Het gaat dan om ambtsmisdrijven. En voor dit type delicten geldt dat de regering of de Tweede Kamer beslist of wel of niet vervolgd wordt. Dat zag je ook in die Toeslagenaffaire bijvoorbeeld. In dat geval is het OM niet degene die beslist of er vervolgd gaat worden en kun je dus ook niet een artikel 12 procedure beginnen." En ook het Internationaal Strafhof verzoeken Rutte te arresteren kan niet. Knol: "Het Internationaal Strafhof heeft een aanklager die in theorie een onderzoek kan starten. Het is niet dat je als burger een beroepsrecht hebt om daar een zaak aan te brengen."

Daarnaast heeft een Hof in België niets te zeggen over Nederlands recht. En ook de doodstraf kan niet worden gegeven in Nederland. "Dat is een niet begaanbare weg. Die tijd ligt al anderhalve eeuw achter ons", zegt Knol.

Bron: Café Weltschmerz

‘Ze voelen zich gehoord’

Van Van Kessels aangifte blijft dus weinig over. Maar zelfs als een rechter naar zijn zaak zou willen luisteren, zal hij er niet ver mee komen, verwacht Roland Pierik, rechtsfilosoof aan de Universiteit van Amsterdam en lid van de Gezondheidsraad, dat de minister van Volksgezondheid (VWS) adviseert over onder andere coronavaccins. "Tuurlijk is deze zaak kansloos. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat de rechter overheidsbeleid zou afwijzen dat in lijn is met adviezen van de Gezondheidsraad en is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek."

De vraag is, zegt Pierik, of het zijn doel is om de zaak werkelijk te winnen. "Of is zijn doel om deze weg te gebruiken om zoveel mogelijk aandacht voor zijn zaak te krijgen? Misschien gaat hij juridisch wel op z’n neus, maar heeft hij wel alle ruimte gehad om z’n woordje te doen en z'n achterban te behagen."

Zij zien misschien dat hij verloren heeft, maar hebben in elk geval het gevoel dat er iemand is opgekomen voor hun zaak, denkt Pierik. "Mensen voelen zich wel gehoord. Ik heb al heel veel e-mails gehad van mensen die zeggen dat ik binnenkort wel voor het nieuwe Neurenberg Tribunaal zal moeten verschijnen", vertelt Pierik. Hij doelt hiermee op berichten op sociale media over dat er een tribunaal op hande is, zoals destijds voor de nazi’s na de Tweede Wereldoorlog. "Dat is ook zo’n machtsbeluste fantasie, dat jij als burger op een gegeven moment beleidsmakers achter de tralies kan krijgen. Dat is ook een fantasie waar mensen graag in willen geloven. Maar ook een soort onmacht denk ik. Met die fantasie kun je het gevoel hebben dat je macht hebt. Maar je weet ook dat het juridisch totale apekool is."

Beeld van de lezing van Van Kessel eind juli in Laren.

Complotadvocaat

Een advocaat die complottheorieën verspreidt, juridisch bijzondere standpunten inneemt en actie voert tegen overheidsbeleid. De vergelijking dringt zich op met complotadvocaat Henriëtte Nakad, die na een uitspraak van de Raad van Discipline geen jeugdzorgzaken meer mag doen.

Nakad zag in de jeugdzorg een complot van corrupte en pedofiele topambtenaren bij justitie. Maar volgens de Raad functioneert de advocaat niet naar behoren omdat ze niet voldoende afstand tot haar cliënten weet te houden. Ze kan door "dit gebrek aan professionele distantie, tunnelvisie en complotdenken" niet langer haar werk behoorlijk doen, oordeelde het tuchtcollege.

Van Kessel kent de zaak. Het is het eerste waar hij over begint tijdens de lezing. Hij noemt Nakad "een hele goede vriendin die wat heeft moeten bezuren". Net als Nakad verspreidt Van Kessel complottheorieën. Zijn aangifte is ervan doordrenkt. En tijdens de lezing zegt hij dat hij volledig staat achter wat hij vertelt. Daarnaast zijn vraagtekens te zetten bij de onafhankelijkheid van Van Kessel, die volgens de geldende gedragsregels wel vereist is bij een advocaat.

De misdrijven waarvan Van Kessel de premier en ministers verdenkt.

Van Kessel is namelijk zelf bestuurslid van de stichting Artsen voor Waarheid. Hij is de penningmeester van de stichting en dus zelf zijn eigen cliënt. Volgens van Kessel is hij enkel en alleen bestuurder geworden van de stichting omdat Artsen voor Waarheid anders geen bankrekening kon openen. Ook de aangifte, het boekwerk van 418 pagina’s, wordt verkocht door een andere stichting op zijn naam.

Daarnaast is Van Kessel niet alleen advocaat namens Artsen voor Waarheid, maar stuurde hij als bestuurslid samen met De Klerk in februari ook een brief vol misinformatie over coronavaccins naar artsen en zorginstellingen om de vaccinatiecampagne te dwarsbomen. In de brief, die volgens hem naar 17.000 artsen ging, worden de zorgverleners onterecht gewaarschuwd dat ze persoonlijk aansprakelijk kunnen worden gesteld en strafbaar zijn als ze het vaccin toedienen zonder patiënten volledig te informeren. "We houden van die artsen dossiers bij. We weten precies welke artsen eraan meedoen (de vaccinatiecampagne, red.) en welke niet. Met alle artsen die er wel aan meedoen hebben we nog een appeltje te schillen op enig moment", dreigde Van Kessel tijdens zijn lezing.

Onafhankelijk

Eef van de Wiel, Deken van de Orde van Advocaten Noord-Nederland, kent de standpunten van Van Kessel. "Uitgangspunt is dat hij die opvattingen mag hebben en/of als advocaat deze opvattingen van een cliënt mag verkondigen." Daar zitten wel grenzen aan, volgens Van de Wiel. Zo moet een advocaat onder meer beloven eerbied te hebben voor het systeem van onze rechtstaat. "Van Kessel heeft er tot op heden, voor zover ik op dit moment weet, (nog) geen blijk van gegeven niet te handelen volgens de regels van de rechtsstaat", zegt de Deken.

Een advocaat moet onafhankelijk zijn en voldoende professionele distantie bewaren

Deken Eef van de Wiel

Advocaten moeten ieder vermeend onrecht aan de rechter kunnen voorleggen, zegt Van de Wiel. "Ook al bevallen hun stellingen mij als toezichthouder inhoudelijk niet. Tegelijkertijd zie ik wel mogelijke parallellen met de kwestie betreffende Nakad in Amsterdam", laat ze per brief weten. "Een advocaat moet niet alleen partijdig zijn, maar ook onafhankelijk en hij moet voldoende professionele distantie bewaren. Alleen dan is een advocaat in staat zijn cliënten op een goede manier bij te staan. Of Van Kessel net als Nakad die grens overschreden heeft, kan ik nu nog niet zeggen."

‘Dit is de werkelijkheid’

"Het is geen vrolijk verhaal", besluit Van Kessel zijn lezing. Een deel van de wereldbevolking wordt vermoord met vaccins, landen verdwijnen, alle agrarische bedrijven verdwijnen, Satan wordt opgeroepen. De advocaat schetst een doembeeld, een complot waar iedereen intrapt behalve zij die hem volgen.

"Dit is de werkelijkheid. Er hangt ons heel wat boven het hoofd", houdt hij de zaal voor. "Ik hoop volgende maand het verzoekschrift in te dienen. We gaan kijken hoe ze erop reageren. Misschien word ik wel doodgeschoten. Maar we hebben geen andere keuze. Een hele belangrijke vriendin van mij - ik mag geen namen noemen want die zit hoog in de boom - heeft tegen mij gezegd: 'Arno, wat is jouw je vrijheid waard? Denk daar maar over na.' Nou diezelfde vraag kan ik aan iedereen stellen. Wat is je vrijheid waard? Want doe je er niks aan, dan gaat dit proces door."

We hebben Van Kessel en Artsen voor Waarheid benaderd voor een reactie. Van Kessel laat weten dat hij en Artsen voor Waarheid niet willen reageren. "Ons kantoorbeleid is dat wij geen enkel interview geven noch vragen beantwoorden van de mainstream media", laat Van Kessels secretaris weten via e-mail. "Wij hebben namens onze cliënten afspraken gemaakt met alternatieve media die beide kanten van de covid-19 crisis belichten. U kunt uw vragen in de nabije toekomst beantwoord zien via deze zuivere mediakanalen."

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek?

Elke week sturen we je onderzoeksverhalen, tips van de redactie, en verhalen die je nog van ons kan verwachten.

Makers