Amber uit Lelystad heeft zich als zelfstandige sekswerker bij de gemeente geregistreerd. Sinds een paar jaar biedt de gemeente Lelystad sekswerkers die hun klanten thuis ontvangen die mogelijkheid. Amber twijfelde geen moment en liet zich gelijk inschrijven. Maar opvallend: ze is de enige sekswerker in heel Nederland die hier gebruik van heeft gemaakt. Pointer sprak met haar.

Lelystad biedt als één van de weinige gemeenten in Nederland de mogelijkheid om als sekswerker zonder vergunning klanten thuis te ontvangen. Jij hebt je meteen bij de gemeente in laten schrijven. Waarom?

Amber: "Ik kwam erachter dat sekswerken voor 100 procent mag in deze gemeente. Als ik dit fulltime ga doen dan wil ik dat ook enigszins openbaar doen. Dus niet stiekem. Ik merkte dat het vrij eenvoudig is om je bij de gemeente aan te melden. Je vult een formulier in en geeft aan welke andere instanties je gegevens ook mogen hebben, zoals hulpinstanties of de politie. Het leek me een veilige poging om te kijken of het iets voor mijn situatie was."

Je gegevens delen me de politie? Daar zijn de meeste sekswerkers toch wel huiverig voor.

"Ja, en dat kan ik me goed voorstellen. In sommige gemeenten treedt de politie tegen sekswerkers die thuis hun klanten ontvangen op, omdat het daar gewoon niet mag. Het is illegaal. Maar in Lelystad mag het dus wel. Je hoeft niet bang te zijn voor boetes of je zorgen te maken over een uithuisplaatsing. Dat is een hele andere mindset. Hier komt de politie om hulp te bieden als ik als sekswerker een melding doe. Niet om je op straat te zetten."

Hoe ben je in het sekswerk terechtgekomen?

"Lichamelijk kan ik momenteel niet heel veel. Een uurtje per dag en dan houdt het wel op. Ik zit in de ziektewet en ben gaan kijken naar wat voor mogelijkheden er zijn om alsnog goed rond te komen aan het einde van de maand. Dat kan als sekswerker door klanten thuis te ontvangen. Ik ben toen gaan googlen en kwam erachter dat Lelystad daar niet moeilijk over doet."

Hoe werkt het?

"Het is echt bizar simpel. Er is een online formulier dat je invult. Je geeft aan met welke instanties je je gegevens wilt delen. Je kunt je ook registreren bij de gemeente en het daarbij laten. In mijn geval zijn mijn gegevens ook doorgegeven aan de politie en de GGZ. Iedere 3 maanden krijg ik nu een gratis SOA test. Met een PREP proef (medicijn dat je beschermt tegen hiv tijdens onveilige seks, red.) kan ik gaan starten dit jaar. De instanties waarmee je je gegevens deelt nemen dan zelf een keer contact met je op om een afspraak te maken en informatie met je te delen. En verder geven ze je de mogelijkheid om al die informatie weer te laten verwijderen als je er weer uit wil stappen."

Header bij artikel over sekswerker Paula

'Het stigma op sekswerk begreep ik pas echt toen ik ermee begon'

Buitenlandse sekswerker Paula had niet verwacht dat haar beroep zo negatief werd bekeken

Bij de gemeente weten ze dus wel wie je bent

"Ja, ze hebben al mijn gegevens. Als ik de politie vanuit mijn 06 zou bellen komt gelijk in hun systeem naar boven dat ik een sekswerker ben. Dan weten zij ook wat de situatie zou kunnen zijn. En hun respons zal dan ook daarvoor geschikt zijn. Maar als sekswerker moet je je ook registeren bij de Kamer van Koophandel. En als het daar al staat, ga ik er zelf vanuit dat het ergens wel een keertje uitkomt. Die keuze heb ik dus al gemaakt. En bij andere instanties ga ik er even vanuit dat die het ook goed bewaken."

Niet bang voor een stigma als iedereen weet dat je sekswerker bent?

"Het is een persoonlijke keuze. Hoe je er zelf in staat. Hoe je familie erin staat. Maar ik heb bewust gekozen om dit werk te doen. Ik merk dat de jongeren in mijn generatie daar ook heel anders naar kijken. Die hebben daar niet zoveel moeite mee. De meesten weten het ook en ondersteunen mij. Dus ben ik ook niet bang voor dat stigma."

Je bent de enige geregistreerde sekswerker in Nederland?

"Ja, daar schrik ik wel een beetje van. Ik ga bijna twijfelen of ik wat verkeerds doe. Maar misschien komt het omdat ik dit pas sinds kort doe en dat de laatste jaren de toon is veranderd. Ik ben ook niet zo bang voor die registratie. Ik kom uit de ICT-security en weet hoe het met persoonsgegevens en data over het algemeen gaat. Ik zou het ook niet ongeregistreerd, stiekem of illegaal willen doen."

Header bij nieuwsartikel sekswerkers

Gemeenten maken zelfstandig sekswerk vanuit eigen woning onmogelijk

Slechts drie gemeenten waar sekswerkers geen vergunning nodig hebben

Lelystad is één van de weinige gemeenten die dit op deze manier doen. Wat adviseer jij andere gemeenten?

"Ik vind dat die sekswerkers veel meer moeten ondersteunen. Het is legaal in Nederland en ze moeten sekswerkers meer ondersteunen. Anders is het jij tegen de gemeente. Of jij tegen de politie. Dat moeten ze omkeren. Het moet meer een samenwerkingsverband worden."

We hebben in Nederland 20 jaar geleden de keuze gemaakt dat sekswerk mogelijk moet zijn. In bijna iedere gemeente zie ik dat van die keuze wordt afgeweken. Dat het heel lastig wordt om dit werk uit te voeren. En dat lijkt me niet te kloppen. Nu willen ze in de politiek met allerlei wetsvoorstellen dit ook weer aan banden leggen. Ik vrees dat dit mensenhandel alleen maar in de hand werkt. Dat mensen het stiekem gaan doen met alle gevolgen van dien.

Dus dat Lelystad dit zo aanbiedt zorgt er ook voor dat jij dit werk wil doen?

"Ja, heel eerlijk. Als ik nu nog in Zwolle zou wonen, was ik hier waarschijnlijk nooit mee begonnen."

Radio- en tv-uitzending:

Sekswerkers

Sekswerkers: legaal maar niet toegestaan

TERUGKIJKHEDER-THUMBNAIL_UITZENDING_SEKSWERKERS.png

Sekswerkers in het nauw

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek?

Elke week sturen we je onderzoeksverhalen, tips van de redactie, en verhalen die je nog van ons kan verwachten.

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.