Sinds ze 4 jaar geleden scheidde van haar man is Anke Westra al op zoek naar een geschikte woning voor haar en haar twee jongste kinderen van 13 en 16. Na twee tijdelijke huizen woont ze nu noodgedwongen op een vakantiepark. Maar de tijd dringt, want half april moet ze eruit als het hoogseizoen begint. “Ik voel me in de steek gelaten.”

“Ik reageer op elke sociale huurwoning en sta nu 4 jaar ingeschreven, maar kom helaas nog lang niet bovenaan de lijst. Dit zet geen zoden aan de dijk”, mailt Anke Westra ons. Voor ons onderzoek naar de woningnood gaan we bij haar langs in een vakantiehuisje in Drenthe dat ze tijdelijk mag huren van een kennis.



Op het eerste oog is het geen slechte plek om te wonen. Een gezellig en goed onderhouden huis op een afgelegen, maar mooi en rustig vakantiepark. Anke is ook blij dat ze gebruik kan maken van het huisje. Maar veel liever heeft ze een huis waar ze permanent kan wonen.

Erwin kon geen huis vinden en woont nu (illegaal) in oud industriepand

Erwin kon geen huis vinden en woont nu (illegaal) in oud industriepand

Erwin ergert zich groen en geel aan het gebrek aan creativiteit om snel tijdelijke huurwoningen neer te zetten. Noodgedwongen woont hij nu illegaal in een oud bedrijfspand.

De situatie heeft flinke impact op haar gezondheid. Ze slaapt slecht en haar bloeddruk is veel te hoog. Niet verwonderlijk ook als je over een aantal maanden mogelijk geen dak meer boven je hoofd hebt.



Uitzichtloos

Anke vertelt dat ze overal staat ingeschreven om maar aan een woning te komen in of rond Assen. Bij Thuiskompas, de website van de acht woningcorporaties in Drenthe, maar ook bij particuliere verhuurders. Ook daar komt ze niet aan de bak of de huurprijs is te hoog voor haar inkomen. Een woning kopen is al helemaal onmogelijk. Anke heeft net een carriereswitch gemaakt: van docent gymnastiek is ze overgestapt naar de zorg. Ze is kraamverzorgende in opleiding.



Wie kan Anke helpen? Haar mogelijkheden lijken uitgeput. Noodkreten op Facebook leveren ook niks meer op. Als inwoner van Assen hoopt ze dat de gemeente iets voor haar kan doen, maar ze is niet de enige die op zoek is naar een huis. De woningnood is hoog, ook in Drenthe. Ze stuurde zelfs een brief aan de burgemeester. Maar ook dat hielp niet, al stuurde hij wel netjes een mail terug.



Het aantal sociale huurwoningen in Assen is de afgelopen jaren afgenomen. Uit de meest recente cijfers van de grootste woningcorporatie in de regio, Actium, blijkt dat de gemiddelde wachttijd voor een sociale huurwoning nu 4 jaar en 8 maanden is.



Urgentie

Voor sommige gescheiden ouders is het mogelijk om een urgentieverklaring te krijgen. Dat betekent dat je voorrang krijgt als er een sociale huurwoning vrijkomt. Maar op zo’n verklaring heb je alleen recht als je kinderen niet bij de vader kunnen wonen. En in Ankes situatie is dat niet het geval. Er is nu sprake van co-ouderschap: de helft van de week verblijven de kinderen bij hun vader.



Anke is best bereid om in de wijde omgeving van Assen een huis aan te nemen. Nu moeten de kinderen vanaf het vakantiepark ook al drie kwartier naar school fietsen. Maar ook in dorpen rond Assen is niks vrij.

Tips? Deel je verhaal

Ben je gescheiden, heb je kinderen en dreig je ook dakloos te worden? Laat het ons weten. Bij wie kan Anke nog terecht? En wat zouden gemeenten of andere organisaties voor haar kunnen of moeten doen? Heb je tips? Deel je verhaal met ons.

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.