Kinderopvangmedewerker Bram heeft een paar onzekere weken achter de rug. Door de lockdown halveerde zijn inkomen net nu hij hard op zoek moet naar een nieuwe woning. Zijn antikraakwoning moet hij vóór 1 juni verlaten. Woningcorporatie Vestia wil de sloopplannen niet verder uitstellen. 

“De leegstandbeheerder zet zich goed in om alle bewoners uitstel te bieden”, vertelt Bram* die in het Haagse Moerwijk woont in een pand dat binnenkort de sloopkogel krijgt. “Ze zijn in gesprek met de gemeente en hun opdrachtgever. Maar woningcorporatie Vestia, die de panden bezit, denkt daar anders over. Ze hebben de eerder aangekondigde einddatum van 12 mei tot 1 juni opgeschoven.”

Dat de bewoners enigszins uitstel kregen voor hun verhuizing, is fijn, aldus Bram, maar hij vindt het erg kort dag om iets nieuws te vinden. Bram vertelt over zijn woonsituatie in het kader van ons lopende onderzoek Woonproblemen. De Monitor kreeg deze week meerdere tips binnen van antikraakbewoners die binnenkort het huis uit moeten.

De sloopkogel

“Het is nu heel lastig om iets te vinden”, zegt Bram. Wat er nog bijkomt, is dat Bram in de kinderopvang werkt en de afgelopen weken minder kon werken. Hij heeft een flexcontract en ontving de helft minder inkomsten, zo vertelt hij: “Mijn inkomen is nu op bijstandsniveau. Mijn vriendin, die normaal gesproken bij mensen thuis schoonmaakt, zit helemaal zonder werk.”

Dat ze hun tijdelijke woonruimte moeten verlaten, komt omdat er een vernieuwing van deze Haagse wijk op de rol staat. De bestaande woningen staat de sloopkogel te wachten en moeten plaatsmaken voor nieuwbouw.

Ze krijgen soms wel nieuwe woningen aangeboden, vertelt Bram, hoewel het aanbod summier is. “We kregen een mail met zes beschikbare woningen, waarvan er één in Den Haag en de rest daarbuiten, zoals Rotterdam. Voor ons is het geen optie om te verhuizen.”

Hij twijfelt of hij op korte termijn wel iets betaalbaars vindt. Als starter op de woningmarkt zou hij best iets willen kopen, maar dat is nu helemaal niet aan de orde. “Nu we nauwelijks inkomen hebben, gaan we geen woning kopen.”

Overheid: “Alert zijn op gevolgen voor bewoners”

Door de coronacrisis moet niemand op straat belanden, vindt minister van Veldhoven (D66) van Wonen. Ze sprak met verhuurdersorganisaties en brancheverenigingen af om nu geen huisuitzettingen te doen en komt met een spoedwet om tijdelijke huurcontracten te verlengen.
Maar voor antikraakbewoners en leegstandbeheerders ligt de situatie net even anders. “Indien de verhuurders als opdrachtgever voor leegstandsbeheer actief zijn, dienen ze alert te zijn op de gevolgen voor bewoners van leegstaand vastgoed waarbij dergelijke contracten aflopen tijdens deze coronacrisis”, zo meldt de Rijksoverheid.

Weinig soelaas

Een betaalbaar huurhuis is evenmin eenvoudig, legt Bram uit. Voor sociale huur staat hij drieënhalf jaar ingeschreven, maar met de lange wachtlijsten komt hij er niet snel tussen in Den Haag. “We kijken elke dag op Woonnet, meestal eindigen we op een derde of een kwart.”

Dus kijkt Bram ook naar particuliere huur. Maar ook dat biedt weinig soelaas, legt hij uit. “Voor vijfhonderd euro vind je een kamer in een studentenhuis. Misschien vind je een woning van dertig vierkante meter, maar daar komt dan meteen 150 man op af. Anders zit je al gauw rond de duizend euro huur. Maar dan moet je vaak minimaal drieduizend euro per maand verdienen, want de verhuurder eist een inkomen drie tot vier keer hoger dan de huur.”

Oplichters

Bram heeft de indruk dat er vooral aan woningzoekenden verdiend wordt, zoals door de websites die lidmaatschapsgeld vragen. “Je betaalt twintig tot zestig euro per maand voor een lidmaatschap, en dan moet je dan ook nog eens betalen voor het inschrijven bij de makelaar. Je betaalt rustig honderd euro aan kosten per maand.”

Er zitten oplichters tussen, makelaars die dezelfde woning terugzetten, als een soort lokwoning, maar die dan al lang weg is.

Bram

Hij vervolgt: “Er zitten oplichters tussen, makelaars die dezelfde woning terugzetten, als een soort lokwoning, maar die dan al lang weg is. Er wordt gesjoemeld, ze maken je geld afhandig: ik word er heel moedeloos van. En krijg je eindelijk eens een reactie, dan moet je nog eens veertig euro betalen en staan er honderd man voor de deur. Honderd mensen die allemaal veertig euro betalen, waar gaat dat geld naartoe? Niet naar de huurder in elk geval.”

Bram heeft er weinig fiducie in. Hij is bang dat hij straks op straat komt te staan. “We kunnen naar mijn moeder toe, haar huis staat nu in de verkoop vanwege een scheiding. Maar als het verkocht wordt, kunnen we daar ook niet meer terecht. En dan? Ik weet het niet. Zelfs de daklozenopvang zit vol.”

Vestia: “Uitgangspunt is dat niemand op straat komt te staan”

Een woordvoerder van Vestia laat in een schriftelijke reactie weten dat de betreffende leegstandbeheerder als voorwaarde stelt aan de bewoners van de betreffende 162 woningen, dat iedereen een ‘back-up-adres’ heeft. “We begrijpen dat niet iedereen door de coronacrisis terecht kan op zijn/haar back-up-adres. Voor deze bewoners zoeken we in overleg naar een, voor iedereen passende, oplossing waarbij we geen concessies inzake veiligheid en gezondheid doen. Wij hebben de tijd om te zoeken en te verhuizen verlengd naar 1 juni.”

Vestia laat verder weten dat de leegstandbeheerorganisatie de bewoners actief helpt door hen andere tijdelijke woonruimte aan te bieden. “Met iedereen vinden persoonlijke gesprekken plaats om de situatie en oplossingsmogelijkheden te bespreken. Al deze mensen hebben sowieso voorrang. Het uitgangspunt is dat niemand op straat komt te staan.”

Nog verder opschorten (van de sloopplannen, red.) vinden we onverantwoord omdat we ook rekening moeten houden met de mensen die aan de rand van dit gebied wonen en uitkijken op (steeds meer) dichtgetimmerde woningen.

Woordvoerder Vestia

Maar een verder uitstel van de sloopplannen, vindt Vestia, een van grotere woningcorporaties van Nederland, onverantwoord. “We hebben de sloopplannen dusdanig uitgesteld, dat er voldoende tijd is om andere woonruimte te vinden. Nog verder opschorten vinden we onverantwoord, omdat we ook rekening moeten houden met de mensen die aan de rand van dit gebied wonen en uitkijken op (steeds meer) dichtgetimmerde woningen. De leefbaarheid in het gebied staat al langer ernstig onder druk, wat voor bewoners en omwonenden in het gebied erg belastend is, ondanks voortdurende bewaking, ook ‘s nachts.”

Over de vernieuwing van het Haagse Moerwijk, zegt de woordvoerder: “In Moerwijk-Oost slopen we in totaal 234 woningen. Daar bouwen we 269 betaalbare woningen voor verschillende inkomensgroepen en soorten huishoudens voor terug: 97 sociale huurappartementen, 29 vrije sector huurappartementen en 143 koopeengezinswoningen en –appartementen. Door de vernieuwing in Moerwijk-Oost creëren we ruimte voor bewoners in Den Haag Zuid-West die willen doorstromen naar een goede (sociale) huur- of koopwoning.”

*Om privacyredenen is de naam Bram gefingeerd. Echte naam is bekend op de redactie

Makers

Verslaggever / Redacteur