Volg hier de Amerikaanse verkiezingen

Onderzoeksjournalisten Peter en Dirk bekijken een netwerkdiagram op een laptop, fragment uit de tv-uitzending

Terugkijken: Deze klimaatsceptici zaaien twijfel met hulp van de olie-industrie

Twijfel zaaien met steun van oliegeld en een old boys network

Onderzoeksjournalisten Peter en Dirk bekijken een netwerkdiagram op een laptop, fragment uit de tv-uitzending

De klimaatsceptische organisatie Clintel voert een internationale campagne met één boodschap: er is geen klimaatcrisis. "Er is geen enkele reden tot paniek", houdt mede-oprichter en emeritus-hoogleraar Guus Berkhout vol. Maar achter zijn statement blijkt een verborgen agenda schuil te gaan.

Begin vorig jaar richtte Berkhout samen met journalist Marcel Crok de stichting Climate Intelligence (Clintel) op. In een paar maanden tijd is de organisatie uitgegroeid tot hét internationale platform voor klimaatontkenners.

Hoe kon Clintel zo snel groeien? Kloppen hun beweringen? Wat is het doel van de organisatie? En wie zijn de Nederlandse wetenschappers die hun boodschap steunen? Pointer dook samen met Platform Authentieke Journalistiek en Follow the Money in de wereld van Clintel om dat te ontdekken. Ons achtergrondverhaal over het zaaien van klimaattwijfel kun je hier lezen.

"Twijfel zaaien, dat is de kern. En om die twijfel te zaaien is het recept: wetenschappers zwart maken en pseudo-wetenschappelijke teksten verspreiden. En dat werkt", zegt klimaatadviseur Jan Paul van Soest in onze uitzending.

Kijk in onze uitzending hoe we Clintel en haar boodschap ontrafelen.

De klimaatsceptici
Meer over Wonen & Milieu

Elke week de beste verhalen in je mailbox