28 maart 2019

Ben jij zzp’er en heb je problemen met je arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Bekijk meer artikelen over: Werk en geld Bekijk meer artikelen over: Zelfstandigen zonder verzekering

Het lukt Jeroen niet om zich te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Hij wilde als zelfstandig architect aan de slag en aangezien hij een koophuis heeft wilde hij zich goed verzekeren. Maar, 2 weken geleden nog werd een hernia bij hem geconstateerd. Dat risico is voor de verzekeraar te groot.

Jeroen heeft nauwelijks last van zijn hernia, laat staan dat hij belemmerd wordt in zijn werk. ‘Toch zei de verzekeringsarts dat het risico nu te groot is en dus moet ik afwachten hoe het met de operatie gaat en het aanvragen van de verzekering over een half jaar nog een keer proberen. ’

Het is een flinke dobber voor Jeroen, alleen al omdat hij een dagtaak heeft gehad aan het invullen van alle papieren. ‘Ze willen echt alles van je weten.’ Toen hij werd gebeld door de verzekeringsarts met de mededeling dat zijn aanvraag niet was afgewezen maar in de wacht wordt gezegd, was hij behoorlijk teleurgesteld. ‘Wat moet ik daar nou mee? Ik wil ook niet een half jaar onverzekerd aan de slag gaan. Bovendien is het al een feit dat ik sowieso niet verzekerd ben als ik arbeidsongeschikt raak door mijn hernia, dus wat is het nu voor die verzekeraar om komend half jaar nog af te wachten?’

Jeroen gaat door met zoeken naar een andere verzekeraar, want ook al is er maar een kleine kans dat hij arbeidsongeschikt raakt, ‘je weet maar nooit’. Achteraf denkt Jeroen nu: ‘Was ik maar nooit naar de dokter gegaan voor die rugklachten. Zoveel last had ik er namelijk ook weer niet van. Ik wilde gewoon graag weer pijnvrij kickboksen. Nu lijkt het veel erger dan het is.’ Als Jeroen een maand eerder een verzekering had willen afsluiten was de kans groot geweest dat dat gewoon was gelukt.

De rest van je leven betalen

Aangezien de groep zzp’ers flink is gegroeid, zijn de kosten voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering iets lager geworden. Toch vinden de meeste zzp’ers het nog te duur. Vier op de vijf zzp’ers zijn niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Vakbonden vinden deze cijfers zorgwekkend. En regelmatig laait de discussie dan ook op: moet een arbeidsongeschiktheidsverzekering verplicht worden gemaakt? Want het zal je maar gebeuren: je bent begin dertig, lekker aan de slag als zzp’er en dan slaat het noodlot toe: je krijgt een ongeluk of je wordt ziek en het gevolg is dat je je werk niet meer kan uitoefenen. Als je dan geen arbeidsongeschiktheidsverzekering hebt afgesloten zul je de rest van je leven moeten rondkomen van een schamel inkomen uit de bijstand. Kortom, het is toch wel erg verstandig om je goed te verzekeren.

Auteurs

S.A.

Saskia Adriaens

Redacteur
K.V.

Karlijn Vernooij

Redacteur