Bijna één op de vijf professionele orkestmusici heeft zich het afgelopen jaar sociaal onveilig gevoeld en ongewenst of grensoverschrijdend gedrag ervaren tijdens het werk. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de Vereniging voor Nederlandse Orkesten (VVNO), mede naar aanleiding van een tweetal uitzendingen van Pointer (KRO-NCRV).
Het onderzoek is uitgevoerd onder de leden van de tien grootste symfonieorkesten en één koor. Zij hadden in 2024 met name te maken met intimidatie (16 procent), onterechte benadeling (19 procent), tegenwerken (17 procent) en roddelen (19 procent). Musici ervaren een gebrek aan open communicatie, feedback en tegenspraak en de bereidheid om intern over fouten en problemen te spreken, is laag. Ruim een kwart is bang dat er consequenties kleven aan het geven van een mening of feedback.
Musici zijn ook kritisch op de mate waarin orkesten een beleid hebben op het gebied van sociale veiligheid. Met name de meld- en klachtenregeling zijn ondermaats. Meer dan de helft van de respondenten die aangeeft wel eens een klacht te hebben ingediend, zegt daar later niet goed op de hoogte van te zijn gehouden.
'Betreuren resultaten'
De VVNO schrijft in een persbericht de resultaten te betreuren en dat ieder geval van grensoverschrijdend gedrag er één te veel is. Overigens geeft 73 procent van de deelnemers in het onderzoek aan zich ‘gemiddeld genomen’ veilig te voelen op het werk.
Pointer doet al lange tijd onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag in de muziekwereld. In het najaar van 2023 onthulden we gevallen van seksueel grensoverschrijdend gedrag op de conservatoria van Amsterdam, Utrecht en Tilburg.