Het nieuws over het coronavirus vliegt je om de oren. Op sociale media wordt de ene na de andere bewering gedaan. Maar hoe kun je de onzin scheiden van kwalitatief goede verslaggeving? De Pointer-redactie heeft een lijst samengesteld met het allerbeste dat interactieve journalistiek te bieden heeft. Dit zijn de beste data-onderzoeken en visuele producties over het coronavirus.

De aankomende weken blijven we deze lijst aanvullen met nog meer artikelen. Heb je een goede tip? Laat het ons weten via @pointer_kroncrv of pointer@kro-ncrv.nl.

We kunnen ons ook voorstellen dat je juist even helemaal niets over COVID-19 wil lezen. Daarvoor hebben we een stressloze lijst opgesteld, die je hier kunt vinden.

coronatips2.jpg

Why outbreaks like coronavirus spread exponentially, and how to “flatten the curve”

Je hebt je de afgelopen dagen vast al afgevraagd wat het nut is van social distancing. Hoe effectief is dat nou eigenlijk? In deze simulatie van de Washington Post krijg je vier scenario’s voorgeschoteld.

coronatips3.jpg

Outbreak

De waanzinnige visualisatie van Washington Post is al enorm inzichtelijk. Maar wat als je zelf aan de knoppen mag draaien van zo’n simulatie? In deze speelbare versie kun je direct de gevolgen zien van alle variabelen die je aanpast.

coronatips4.jpg

Monitoring And Debunking COVID-19 Panic: The "Haarlem Aldi" Hoax

Een enorme rij mensen voor de Aldi in Haarlem: Zijn dit Nederlanders die massaal aan het hamsteren zijn geslagen? Nee, het blijkt een oude video uit Duitsland te zijn. Bellingcat ontrafelt de Aldi-hoax in dit artikel.

coronatips5.jpg

Twintig misleidende nieuwsberichten over coronavirus worden verspreid via Twitter

Samen met de NOS hebben we het Twitter-verkeer over het coronavirus in de gaten gehouden. Gelukkig is het meeste nieuws dat we delen betrouwbaar, maar er zwerft ook misinformatie rond.

coronatips6.jpg

9 coronavirus pandemic charts everyone should see

Hoe snel verspreidt het virus zich? Wat zijn de meest voorkomende gezondheidsklachten? Hoe besmettelijk is deze ziekte? Deze (en nog meer vragen) worden door Vox beantwoord in negen overzichtelijke grafieken.

coronatips7.jpg

The Workers Who Face the Greatest Coronavirus Risk

Social distancing of quarantaine is niet voor elke beroepsgroep weggelegd. Personeel in onder meer de zorg, supermarkten en hulpdiensten (maar ook tandartsen en kappers) hebben zeer nauw lichamelijk contact met mogelijk besmette mensen.

coronatips8.jpg

Het coronavirus: gevangen tussen misinformatie en fake news

Hoe ga je om met misinformatie? Onze chef René Sommer schreef over alle dilemma's die je als journalist in deze lastige tijden op je af ziet komen.

coronatips9.jpg

Coronavirus: the new disease Covid-19 explained

Wil je elke dag de allerlaatste cijfers over COVID-19 tot je nemen? Dit dashboard maakt de meest recente statistieken inzichtelijk en geeft goede tutorials over hoe jij je veilig kunt houden.

coronatips10.jpg

Genomic epidemiology of novel coronavirus

Een wetenschappelijke kijk op dit onderwerp. Het coronavirus muteert namelijk op genetisch niveau. Elke nieuwe streng van het virus is te herleiden tot de voorgaande versies. En elke versie is gebonden aan een werelddeel. Bekijk hier hoe het virus zich ontwikkelt.

Onze eigen coronameter

Wellicht ben je hem al op onze voorpagina tegengekomen: de laatste cijfers over het coronavirus in een handige tool. Bekijk hier dagelijks de meest relevante statistieken over het coronavirus.

Makers