Crest whiteningstrips zijn wereldwijd een van de meest populaire producten om thuis je tanden mee te bleken.  Ze zijn al sinds 2012 verboden in Nederland omdat er te veel waterstofperoxide in zit, maar dat weerhoudt verkooppartners van de verkoopwebsite bol.com er niet van om ze alsnog te verkopen, zo blijkt uit onderzoek van Pointer Checkt. 

Vijf jaar geleden deed Kassa, het consumentenplatform van BNNVARA, onderzoek naar tandbleekproducten. Uit hun onderzoek bleek dat onder andere bol.com illegale tandbleekproducten van het welbekende merk 'Crest' verkocht. De illegaliteit zit hem in het feit dat de producten meer waterstofperoxide bevatten dan is toegestaan. In Nederland mogen alleen producten met 0,1 procent waterstofperoxide buiten de tandartspraktijk worden verkocht, maar in Crest-strips zit soms wel 14 procent. Dat kan schadelijk zijn. 

Bol.com heeft na het onderzoek van Kassa in 2018 de verkoop direct gestaakt, maar na 5 jaar blijkt dat ze hun belofte niet nakomen. Uit onderzoek van Pointer Checkt blijkt namelijk dat bol.com een aantal leveranciers nog steeds de ruimte gaf om deze illegale strips te verkopen. 

Tanden bleken

Voor 99,95 kon je een tandenbleekset met bleekstrips op bol.com kopen, die je tanden na één keer gebruiken al witter zouden maken. Bas Loomans, hoogleraar Tandheelkunde, vertelt dat je er inderdaad witte tanden van kan krijgen. De bleekstrips bevatten namelijk waterstofperoxide, waarmee je je tanden intern kan bleken. “Dat is het middel dat daarvoor bedoeld is”, vertelt Loomans. Echter waarschuwt hij: “Hoe verder waterstofperoxide in de tand dringt, hoe meer de zenuw kan gaan irriteren.”

Tandenbleekstrips van Crest

Er zitten dus ook risico’s verbonden aan het gebruik van de strips. Ze bevatten tussen de 6 en 14 procent waterstofperoxide, wat schadelijk kan zijn voor je tandvlees en -glazuur. “Je glazuur wordt dunner, dus je krijgt gevoelige tanden. Maar daarnaast, als je glazuur dunner wordt, dan wordt je hele tand zwakker. Je hebt dan ook een grotere kans op gaatjes”, bevestigt ook tandarts Farbod Sharifi. 

TikTok 

Sharifi is tandarts, maar maakt ook veel TikTok filmpjes om aan jongeren tandheelkundige onderwerpen uit te leggen. Hij ziet ook dat witte tanden enorm gewild zijn onder de jeugd. “Dat is eigenlijk de vraag die ik constant krijg op TikTok. Als je ook in mijn comments kijkt dan zie je: ‘Ik wil wittere tanden, hoe krijg ik lichtere tanden?’. En: ‘Hoe kan ik mijn tanden witten?’ Volgens Farbod heeft dit onder andere te maken met sociale media. “Uiterlijk wordt steeds belangrijker. Mensen zien alles online, het perfecte plaatje, en iedereen wil de hele tijd dat perfecte plaatje voor zichzelf hebben.” 

Pointer Checkt haargroeiolie

Jongeren online massaal misleid met gemanipuleerde haargroeivideo’s

Rozemarijnolie zou helpen tegen kaalheid, maar wat klopt daarvan?

Filler wordt ingespoten

Spijt van fillers? Dit team van dokters helpt je, als je door de wachtlijst heen komt

Op het complicatiespreekuur in het Erasmus Medisch Centrum zien ze steeds vaker mensen met spijt van fillers.

Vanwege de risico’s die verbonden zijn aan het gebruik van waterstofperoxide is het volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) verboden om tandbleekmiddelen die meer dan 0,1 procent waterstofperoxide bevatten, te verkopen. Tandbleekmiddelen die wél boven de 0,1 procent en tot maximaal procent waterstofperoxide bevatten of afgeven mogen uitsluitend aan tandartsen worden verkocht. 

Reactie Bol

In een schriftelijke reactie geeft bol.com aan ingegrepen te hebben naar aanleiding van het onderzoek van Pointer Checkt. “Voor deze artikelen bleek dat wij geen verplichting hadden ingesteld voor verkooppartners om het percentage waterstofperoxide in te vullen. Hierdoor werden artikelen op ons platform verkocht die niet voldeden aan de wettelijke norm voor waterstofperoxide. Dit hebben wij (uiteraard) meteen gecorrigeerd en wij hebben deze artikelen direct offline gehaald.” De verkoop van deze artikelen is inderdaad stopgezet door bol.com. In het vervolg wordt het volgens de webshop ook voor andere categorieën tandenbleekmiddelen voor verkooppartners verplicht om het percentage waterstofperoxide in te vullen. “En tot het moment dat dit volledig is ingevoerd in ons systeem, monitoren we scherp op nieuwe producten in deze categorie. Op deze manier willen we voorkomen dat dergelijke situaties zich in de toekomst herhalen.”

Oproep

Heb jij zelf wel eens tandenbleekmiddelen online gekocht? Hielp het? Of werden je tanden beschadigd? Laat het ons weten.

Makers