Misinformatie

Op sociale media wordt volop informatie gedeeld. Steeds vaker gaat het om informatie die niet klopt of bewust is gemanipuleerd. Welke misinformatie wordt er verspreid en wie zit daar achter?

Vooral na actuele gebeurtenissen, zoals verkiezingen, een aanslag of protesten, worden sociale media overspoeld met berichten. Steeds vaker zien we daar misinformatie tussen: onjuiste berichten die bewust of onbewust worden gedeeld. Soms gaat het om onschuldige misverstanden, maar steeds vaker zien we dat groeperingen onjuiste berichten verspreiden om polarisatie te zaaien, bevolkingsgroepen in een kwaad daglicht te stellen of om er politiek gewin uit te halen. Pointer analyseert deze berichten op sociale media en onderzoekt wie achter de misinformatie zitten en met welk doel de misleidende berichten worden verspreid.

Pointer Checkt

Op social media komt een grote stroom aan berichten voorbij, maar hoe weet je wat ervan klopt? In onze YouTube-serie Pointer Checkt nemen we je mee in onze strijd tegen desinformatie.

Pointer Checkt

Meer over dit onderzoek

Pascal Hillebrand
| Artikel

Deze Nederlanders vechten voor Rusland: ‘From Donbas with love’

Een groep Nederlanders vecht voor Rusland door propaganda en desinformatie te verspreiden in hun thuisland. Eén van hen ligt letterlijk in de loopgraven.

Soevereine burger
| Radio-uitzending

De doe-het-zelf Nederlander en de gevolgen van een autonoom leven

Duizenden Nederlanders geloven dat zij zich autonoom of soeverein kunnen verklaren. Maar dat heeft grote gevolgen.

230911 factcheck aardbeving Marokko
| Artikel

TikTok overspoeld met misinformatie over aardbeving Marokko

Rampen zijn vaak voedingsbodem voor mis- en desinformatie.

230814_FACTCHECK_KIYV_VARIANT 5.png
| Artikel

Nee, deze video van feestvierende jongeren is niet gemaakt in Oekraïne

Video’s van beachclubs en poolparties vol met feestvierende jongeren in het door oorlog geteisterde Oekraïne. Maar wat klopt er van het beeld dat hier wordt geschetst?

230323_lentekriebels-header.png
| Artikel

Hoe misinformatie de online haatmachine tegen de Week van de Lentekriebels op gang trok

De ‘Week van de Lentekriebels’ had een vrolijke themaweek over relationele en seksuele vorming voor basisscholieren moeten worden, maar dat liep anders.

Healy
| Uitzending

Netwerkmarketing: Listig maar legaal

Honderden euro’s betalen voor een 'revolutionair' product dat je gezond én schatrijk zou maken. Is de Healy te mooi om waar te zijn?

Verkenning Research Opnames Uitzending

Oproep

Heb je een tip? Laat het ons weten.

Deel jouw verhaal

Makers