Zorgverzekeraar CZ kondigt naar aanleiding van vragen van Pointer een onderzoek aan naar de werkwijze van B12-klinieken. De zorgverzekeraar twijfelt of consulten van de B12-klinieken in Nederland nog wel vergoed moeten worden. Vorig jaar werden er zo’n duizend declaraties ingediend bij de verzekeraar.

Voor een B12-tekort naar de kliniek

In Nederland kun je terecht bij het B12 Institute in Rotterdam of bij de B12 Kliniek in Amsterdam en Barendrecht, voor een behandeling tegen vitamine B12-tekort. Maar hun werkwijze is omstreden, ontdekte Pointer. “Die kent geen wetenschappelijke grondslag, we weten niet of hun behandelmethodes werken of niet” zegt Henk Blom, Laboratoriumspecialist Klinische Genetica bij het Erasmus MC.

De B12 kliniek stelt diagnoses op basis van klachten in plaats van op bloedonderzoek, terwijl dat laatste de wetenschappelijke standaard is. Ook bij het B12 Institute in Rotterdam gaat het mis, want daar hanteren ze bloedwaarden om een tekort vast te stellen die veel ruimer zijn dan de standaarden die het Nederlandse Huisartsen Genootschap (de wetenschappelijke vereniging voor huisartsen) gebruikt.

Volgens Nico Terpstra van de Vereniging tegen de Kwakzalverij voldoet die werkwijze aan “alle criteria die wij bij de vereniging gebruiken voor kwakzalverij”. Hij vindt dat de klinieken dicht moeten: “Je praat mensen ziekten aan met diagnoses die gebaseerd zijn op drijfzand.”

Vitamine B12, de oplossing voor al uw problemen

Tabletten helpen net zo goed

Ook is de manier waarop de klinieken hun patiënten behandelen omstreden. In bijna alle gevallen is een tekort namelijk goed te behandelen met B12-tabletjes die te koop zijn bij de supermarkt of bij de drogist. De klinieken zweren echter bij injecties omdat dit volgens hen beter zouden werken bij een tekort. Maar volgens de huisartsen, werken tabletten net zo goed als injecties.

Kwakzalverij?

Internist Hajo Auwerda van de B12 Kliniek in Amsterdam heeft aan Pointer laten weten dat het klopt dat het niet wetenschappelijk is wat hij doet, maar gelooft wel in de effectiviteit van zijn behandelingen: “Ik heb een onderzoek gedaan onder mijn patiënten en daaruit blijkt dat 85 procent een betere kwaliteit van leven heeft gekregen na behandelingen bij mij.”

Het B12 Institute ontkent dat het niet wetenschappelijk te werk gaat en vindt het een kwalijke zaak dat het in media-uitingen verward wordt met de B12 Kliniek.

Andere zorgverzekeraars gingen CZ al voor. In 2018 stopte het Zilveren Kruis met het vergoeden van de consulten bij de B12 Kliniek. Zorgverzekeraar ASR vergoedt de consulten van beide klinieken sinds begin vorig jaar niet meer.

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.