16 januari 2020

Deskundigen stellen lijst verbeterpunten op voor jouw werk (maar niets over de kantoortuin)

Bekijk meer artikelen over: Werk en geld Bekijk meer artikelen over: Ziek door werk

Een onderzoeksrapport over de kwaliteit van werk rept met geen woord over de indeling van je werkvloer. Is die misschien toch niet zo belangrijk?

In ons onderzoek naar het wel en wee van de kantoortuin vinden we allerlei kritiek: je zou er sneller ziek worden, het is onmogelijk je te concentreren, het veroorzaakt stress etcetera. We gaan door met dat onderzoek dus alle tips blijven welkom.

Gisteren publiceerde de WRR (Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid) een rapport over de kwaliteit van arbeid en nieuwsgierig zochten we op ‘kantoortuin’. En? Geen woord! Vinden ze de omgeving waarin je werkt niet belangrijk?

De WRR noemt drie zaken die bij werk voor jou van belang zijn. In de eerste plaats voldoende financiële zekerheid. Daarnaast moet je het met een zekere vrijheid kunnen doen, op je eigen niveau en met collega’s met wie je goed bent. Laatste punt: het is wel zo fijn dat je naast dat werk bijvoorbeeld voor je zieke moeder kan zorgen, iets met je kinderen kan ondernemen of met vrienden uit kan.

Geen rapport zonder aanbevelingen. Ik noem er twee: Voorkom oneerlijke concurrentie tussen werkenden met verschillende contractvormen. En geef mensen met een uitkering en weinig kans op de arbeidsmarkt een 'basisbaan'.

Temperatuur en trilling

Zegt het rapport dan niets over het belang van de plek waar je werkt? Toch wel. Ik vind een tabel met 'internationale indexen van de kwaliteit van werk'. Daar staat iets over houding-gerelateerde zaken en over fysieke kenmerken van je werkplek, zoals geluid, temperatuur en trilling. Maar behalve in deze tabel wordt de inrichting van de werkvloer verder niet besproken. Als ik dan nog een keer naar de negen aanbevelingen kijk, zie ik er ééntje die aansluit bij de telefoontjes die ik de afgelopen dagen over de kantoortuin deed: aanbeveling 6 luidt: versterk de positie van werkenden binnen arbeidsorganisaties.

Betrekken werknemers

Een paar deskundigen vertelden me dat werknemers vaak niet betrokken zijn bij de herinrichting van kantoren. Niet slim, want als je mensen mee wilt krijgen, moet je ze betrekken, en invloed geven. Toch gebeurt het regelmatig dat het nieuwe kantoor wordt opgelegd. Dan is er één concept voor de hele organisatie. Dat elke afdeling zijn eigen manier van werken heeft, met een daarbij passende indeling van het kantoor, is dan even vergeten.

In een van de achtergrondstudies die tegelijkertijd zijn gepubliceerd wordt wel uitvoerig geschreven over de effecten van werkdruk en stress. Ook hier wordt de fysieke werkomgeving niet expliciet genoemd, maar daar ligt wel een voor de hand liggend verband. We zullen daar de komende tijd verder induiken.