De e-sigaret is nog slechter voor de gezondheid dan waar eerder vanuit werd gegaan. Dat meldt het Trimbos-instituut dat afgelopen tijd in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid (VWS) onderzoek deed naar de risico’s van e-sigaretten. Staatssecretaris Paul Blokhuis bekijkt of nieuwe maatregelen nodig zijn om het gebruik ervan te ontmoedigen.

De damp kan volgens het Trimbos-instituut sporen van giftige en kankerverwekkende stoffen bevatten. "Dat kan nadelige gevolgen kan hebben voor de gezondheid." Hoe schadelijk de e-sigaret echt is, zal volgens het Trimbos pas over tientallen jaren duidelijk worden “omdat longziekten, hart- en vaatziekten en kanker vaak decennia nodig hebben om zich te ontwikkelen.” Uit voorzorg moet het gebruik van de rookwaar worden ontmoedigd, adviseert het Trimbos.

Eerder spraken we met kinderlongarts Noor Rikkers over de gevaren van de e-sigaret voor jonge e-rokers. Rikkers: ‘Jaarlijks sterven er in Nederland 20.000 mensen aan de gevolgen van sigaretten. Dat is een bus per dag, een Boeing per week en een stad als Weesp per jaar.’ Met deze alarmerende vergelijking wil kinderlongarts Noor Rikkers aantonen dat roken levensgevaarlijk is en dat er geen plaats is voor de e-sigaret. ‘De e-sigaret is puur bedoeld om jongeren te pakken en verslaafd te maken.'

Noor Rikkers is vice-voorzitter van de commissie NoSmoKind. Een club binnen de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) die ervoor strijdt dat minder jongeren gaan roken. Rikkers kan het moeilijk verkroppen dat de e-sigaret aan jongeren wordt voorgeschoteld als een aantrekkelijk en gezond alternatief voor de normale sigaret. Volgens de kinderlongarts zijn vooral pubers kwetsbaar en verslavingsgevoelig. ‘Ze experimenteren graag, denken minder goed na over de risico’s en ze zijn beïnvloedbaar.’ Wanneer pubers verslaafd zijn aan nicotine heeft de tabaksindustrie ze volgens Rikkers voor lange tijd in de greep.

E-sigaret met de smaak van piña colada

Vooral de vele smaakjes van de ‘liquids’ is Rikkers een doorn in het oog. E-sigaretten worden gerookt door een capsule met een vloeistof in een houder te plaatsen. Na verhitting van de vloeistof wordt de damp geïnhaleerd. Aan deze ‘liquids’ is behalve nicotine ook vaak een aantrekkelijk smaakje toegevoegd. Dit kan bijvoorbeeld kiwismaak zijn, mango, suikerspin, of meer exotische smaken als piña colada en mojito. Het is allemaal mogelijk. Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat er zo’n 20.000 smaken te koop zijn, van bitter tot mierzoet. Deze veelheid aan smaken bepaalt volgens dit onderzoek in grote mate de aantrekkingskracht van de e-sigaret en niet onbelangrijk: de bittere smaak van nicotine wordt verbloemd. En behalve de ruime sortering smaken is langdurig e-sigaret roken ook nog eens stukken goedkoper dan de normale sigaret. Op de ‘liquids’ wordt geen accijns geheven.

Paard van Troje

Sigaretten roken heeft volgens Rikkers de afgelopen jaren een steeds slechter imago gekregen waardoor het aantal rokers onder pubers daalt. ‘We doen onze uiterste best om het aantal rokers terug te dringen en nu komt er via de achterdeur een nieuw, hip en gevaarlijk alternatief op de markt, dat ook nog lekker smaakt.’ Volgens de arts is de e-sigaret een uitgelezen kans voor fabrikanten van rookartikelen om de jongeren die de sigaret links laten liggen te heroveren met een product dat minstens zo verslavend is als een sigaret.

Nationaal Preventieakkoord gaat in rook op

Rikkers vreest dan ook dat door de e-sigaret de doelstellingen van het Nationale Preventieakkoord in gevaar komen. Hierin heeft de Rijksoverheid samen met onder meer artsenorganisaties afgesproken dat er in 2040 een rookvrije generatie wordt geboren. Het betekent dat over ruim 20 jaar geen kind meer start met roken, dat geen enkele zwangere vrouw meer rookt en het aantal volwassenen dat nog een sigaret opsteekt is gedaald van 23 procent naar maximaal 5 procent.

Samen met een groep andere kinderartsen ziet Noor Rikkers dan ook het liefste dat er een totaalverbod komt op de verkoop van de e-sigaret. Dat geeft volgens haar en haar collega’s de beste garantie dat jongeren niet in de verleiding komen om met een elektronische sigaret te beginnen en er mee te experimenteren.

Kijk hier de uitzending terug over jongeren die e-roken.

Makers