'Huismus zit bewoners en aannemers Lelystad dwars’. ‘Dassenburcht brengt uitbreiding A27 mogelijk in gevaar’. Ze zijn regelmatig in het nieuws: beschermde dieren die vanwege hun aanwezigheid in een natuurgebied bouwprojecten zouden tegenhouden of vertragen. Maar klopt dat wel?
Sinds 1 januari 2017 is er de nieuwe Wet Natuurbescherming. In die wet staat onder meer welke dieren in Nederland worden beschermd. Wil je ergens een ‘ruimtelijke ingreep’ doen, bijvoorbeeld een weg verbreden of een sauna bouwen, dan moet je van tevoren laten onderzoeken wat voor flora en fauna er aanwezig is in het gebied waar je wilt bouwen. Dat wordt vaak gedaan door een ecologisch adviesbureau. Stel dat zo’n bureau een beschermd dier aantreft in het gebied, gaat de bouw dan niet door?
‘Alles gaat door’
‘Nee dat gebeurt eigenlijk nooit. Uiteindelijk gaat vrijwel alles door. En vertragingen zijn vaak het gevolg van een slechte planning,’ laat Martin van den Hoorn van Contra-expertise Natuurwetgeving ons weten. Bij zijn bedrijf kun je een ecologische rapportage laten doorlichten en een second opinion aanvragen. Volgens Van den Hoorn gaan vrijwel alle bouwprojecten in Nederland gewoon door, zelfs als er een beschermd dier is aangetroffen. ‘Je moet dan een ontheffing van de Wet Natuurbescherming aanvragen, het leefgebied van de dieren compenseren en de dieren verplaatsen.’
Hij ergert zich aan berichtgeving in de media waarbij het lijkt alsof dieren, zoals de das of de huismus, roet in het eten gooien van bouwprojecten. Zoals nu in Amelisweerd, waar de dassen de verbreding van de A27 niet gaan tegenhouden, maar waarschijnlijk ‘gewoon’ moeten verhuizen.
Vertraging treedt er alleen op, zo zegt hij, omdat veel ondernemers pas op het laatste moment onderzoek laten doen in een gebied. ‘In de praktijk is er al een heel bouwplan opgesteld, wordt er pas op het laatste moment onderzoek gedaan en blijkt er ‘ineens’ een steenuil te zitten.’ Je moet onderzoek doen vóórdat je een locatie kiest, zo vindt hij.
Onderzoek goed uitgevoerd?
Jos Kloppenborg van Vrienden van Amelisweerd, de actiegroep die strijdt tegen de verbreding van de A27 naar 14 rijstroken: ‘Wij vragen ons af of er wel goed onderzoek is gedaan.’ In 2016 is er een rapport uitgekomen, op basis van onderzoek in het gebied door een ecologisch adviesbureau. De conclusie was: er zitten geen dassen in Amelisweerd. De beheerder van het natuurgebied ontdekte echter een aantal weken geleden een nieuwe dassenburcht op de plek waar de weg zou moeten worden verbreed. Zijn de dieren onlangs gemigreerd? Of zijn ze tijdens het onderzoek over het hoofd gezien?