Geen enkele ondernemer zal zomaar zwangere vrouwen discrimineren. Maar het gebeurt wel. Voor het onderzoek Zwangerschapsdiscriminatie zijn we benieuwd waarom het voor werkgevers onhandig is om een zwangere vrouw aan te nemen of in dienst te hebben. Is het bedrijfseconomisch onhandig? Vrezen ondernemers voor extra kosten of een hoger verzuim? Weet jij hier meer over? We horen graag je verhaal!

Zwangerschapsdiscriminatie komt in verschillen vormen voor. Zo zegt het College voor de Rechten van de Mens dat 44 procent van de zwangere vrouwen geen contractverlenging krijgt, de vrouwen vermoeden dat het te maken heeft met hun zwangerschap. En dat mag niet. Ook het niet aannemen van een zwangere, het veranderen van de arbeidsvoorwaarden of het zonder overleg terugdringen van het aantal contracturen is niet toegestaan. Eenmaal bevallen is de werkgever bovendien wettelijk verplicht om voor een fatsoenlijke kolfruimte te zorgen, een stoffige archiefkast of een hoekje in de algemene kantine is niet afdoende.

Maar dat al die regels en voorwaarden voor werkgevers niet altijd handig zijn blijkt uit een reactie van een kleine ondernemer op onze Facebookpagina. Ze prijst zichzelf gelukkig dat haar werknemers geen kind hebben gekregen terwijl ze bij haar in dienst waren: ‘Een zwangere vrouw drukt dusdanig zwaar op de bedrijfsvoering (financieel en organisatorisch) dat ik daar waarschijnlijk zelf aan onderdoor zou zijn gegaan.’ Ze vindt het onterecht dat ziekte en zwangerschap als verantwoordelijkheid bij de werkgever worden neergelegd, terwijl het een maatschappelijk ‘probleem’ is.

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.