“Stukjes rioolbuis, een rubberen afdichtring, elektriciteitsdraden, andere stukken plastic. Over een lengte van zo’n tien meter pik je dit er zo uit. Ik vind het niet kunnen.” Tipgever Gerrit Zeilstra laat voor ons onderzoek naar plastic in de bodem zien hoe vervuild een gloednieuw aangelegd wandelpad is in een natuurgebied bij Den Haag. 

Gerrit mailt ons naar aanleiding van de oproep van Jacqueline Noordhoek. Zij komt in verharde wandelpaden in natuurgebieden regelmatig resten plastic tegen. Ze vindt dit onbegrijpelijk: “Vrijwilligers houden de bossen schoon, maar tegelijkertijd flikkeren we vervuild puin gewoon de grond in.”

Slooppuin

Uit heel het land krijgen we meldingen van vervuild betonpuin. Dit puin, ook wel menggranulaat genoemd, is afkomstig van gesloopte woningen en gebouwen en wordt als recycle product gebruikt bij het verharden van wegen en wandelpaden. Een goed idee zou je zeggen, maar het blijkt dat het puin regelmatig slecht is gesorteerd of schoongemaakt. We krijgen meldingen van tipgevers uit onder meer Bleiswijk, Zoetermeer, Nieuwegein en Nieuwkoop.

Ik vind dat echt niet meer van deze tijd”, zegt Gerrit Zeilstra terwijl hij afval verzamelt op een wandelpad in De Nieuwe Driemanspolder. Dit natuurgebied tussen Zoetermeer en Den Haag is onlangs opgeleverd. Op het eerste oog lijken de wandelpaden best schoon, maar wie goed kijkt komt van alles tegen, laat Gerrit ons in deze video zien.

Het is een natuurgebied. Maar je brengt juist kunststof uit puin terug de natuur in. Je weet niet wat voor invloed het heeft op beesten. Zorg dat het beter gescheiden en gesorteerd wordt, dan heb je zuiver puin en dan is er niks aan de hand denk ik. Maar dat gebeurt nu niet, met al die restproducten van kabels, leidingen, elektriciteit en rubber.

Herken jij het verhaal van Gerrit? Laat het ons weten

Slooppuin hergebruiken voor het verharden van wegen en paden lijkt een slim en duurzaam idee. Maar dan moet het puin wel schoon zijn. Kom jij ook vervuild puin tegen in de natuur? Maak foto’s en stuur ze naar ons op. Of weet jij meer over de regelgeving over het gebruik van puin en menggranulaat? Laat het ons weten.

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Makers