Ben jij boer, visser, of een andere voedselproducent en probeer je zo duurzaam mogelijk te werk te gaan? Voor een nieuw onderzoek zijn we op zoek naar ervaringsverhalen. Waar loop jij als duurzame ondernemer tegenaan? 

Er moet veel veranderen in de voedingsindustrie: minder co2, minder stikstofuitstoot, diervriendelijker, er moet meer aandacht zijn voor biodiversiteit en eten moet het liefst ook nog een beetje van dichtbij komen. Maar als je dit als boer of voedselproducent allemaal wil doorvoeren kan het best lastig zijn om hier een normale boterham aan te verdienen. Duurzame producten liggen vaak duurder in de schappen. Wat ziet een producent hiervan terug?

Ervaringen gezocht

Voor ons nieuwe onderzoek zijn we op zoek naar ervaringen van duurzame ondernemers in de voedselbranche. Waar loop jij tegenaan? Stuur een bericht via ons tipformulier of mail ons.

Alle supermarkten hebben op hun website staan hoe belangrijk duurzaamheid voor ze is, maar zijn ze ook bereid om meer te betalen voor producten van duurzame leveranciers? Visser Henk Buitjes van het duurzame garnalenmerk Solt zou graag in alle supermarkten liggen, maar die zijn niet altijd geïnteresseerd. Twee weken lag hij in het schap van supermarktketen Albert Heijn, maar de verkoopcijfers vielen tegen. Volgens Henk stond in zijn contract dat hij alle niet verkochte garnalen weer moest terugnemen, en kwam daardoor al het risico bij hem te liggen. Volgens Albert Heijn was dit een eis van een tussenleverancier, desalniettemin koste dit avontuur Henk een paar duizend euro.

Ook banken lijken niet altijd klaar te staan voor duurzame initiatieven. De Volkskrant publiceerde vorig jaar hoe verschillende boeren geen lening bij de Rabobank kregen voor hun duurzame inversteringen. Hoe moet de voedselketen verduurzamen als er financieel niets tegenover staat?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek?

Elke week sturen we je onderzoeksverhalen, tips van de redactie, en verhalen die je nog van ons kan verwachten.

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.