Huisartsen mogen ivermectine niet voorschrijven voor de behandeling van covid-19. Er is namelijk geen wetenschappelijk bewijs dat het werkt. Toch zweren veel mensen erbij. Het werkt preventief, versnelt herstel en kan levens redden, beweren ze.

Ivermectine is gewoonlijk op recept te krijgen voor de behandeling van worminfecties en schurft. Bewijs dat het ook kan helpen om covid-19 te behandelen is er niet, waarschuwt het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Sterker nog, artsen die het wél voorschrijven brengen volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) de kwaliteit van de zorg in gevaar en kunnen daarom een boete krijgen. Maar niet iedereen is het daarmee eens.

Volgens Tweede Kamerlid Wybren van Haga bijvoorbeeld levert behandeling met ivermectine juist "fantastische resultaten" op en is het onbegrijpelijk dat artsen het niet mogen voorschrijven. Fractievoorzitter Thierry Baudet van Forum voor Democratie noemt het een "goed werkend geneesmiddel tegen corona." En huisarts Rob Elens uit Meijel meent dat je mensen juist vroeg moet behandelen met het medicijn. Want dan hoeft niemand bang te zijn voor corona, zegt hij.

De IGJ waarschuwt artsen dat ze boetes riskeren als ze doorgaan met deze experimentele behandelingen. Desondanks neemt de interesse naar het middel toe, blijkt uit posts op sociale media en hoe vaak via Google naar ivermectine is gezocht.

Oproep

Heb je ervaring met het gebruik van ivermectine? Kun je ons vertellen hoe je eraan bent gekomen? Heb je het medicijn via een online shop besteld? Of ben je een arts die te maken heeft met patiënten die ivermectine gebruiken? Dan komen we graag met je in contact.

Inmiddels is er een levendige handel ontstaan in het middel. Van artsen die ivermectine toch stiekem voorschrijven tot buitenlandse webshops die het middel verkopen en naar Nederland verschepen. "Zelf heb ik het weer onlangs besteld via een buitenlandse online apotheek", zegt opiniepeiler Maurice de Hond in een video. "Het grote risico wat je hebt, is als het bij de grens aankomt en de douane ziet het, dan kunnen ze het confisqueren. Bij mij is één van de drie zendingen geconfisqueerd."

Is hier net als in Amerika sprake van een run op het medicijn? "Voor zover bij ons bekend niet of nauwelijks", zegt een woordvoerder van het NHG. Het Genootschap riep vorig jaar huisartsen op om een circulerende brief van patiënten die ivermectine willen gebruiken te negeren. Het NHG heeft echter geen zicht op de online shops die ivermectine zonder recept naar kopers in Nederland sturen.

Makers