Het aantal gebruikers van opioïde pijnstillers steeg in 2022 met 5 procent. Dat blijkt uit cijfers die Stichting Farmaceutische Kengetallen deze week publiceerde in het Farmaceutisch Weekblad. Het is het tweede jaar op rij dat het aantal gebruikers stijgt, terwijl het daarvoor juist licht daalde.

De SFK verzamelt de gegevens van alle openbare apotheken in Nederland. Die apotheken gaven in 2022 aan ruim 1 miljoen patiënten (één of meerdere keren) opioïden uit. Opioïden zijn zware pijnstillerszoals Oxycodon of Fentanyl.

Verslavende pijnstillers

Tot 2018 nam het aantal gebruikers van opioïden in Nederland sterk toe. In 10 jaar tijd is het aantal gebruikers meer dan vervijfvoudigd. Dat is zorgelijk, omdat de pijnstillers sterk verslavend zijn en het voor gebruikers die er afhankelijk van raken lastig is om ermee te stoppen.

Afkicken opiaten

Afkicken van pijnstillers tussen de alcohol- en cocaïneverslaafden: ‘Bij die meetings vind ik totaal geen aansluiting’

Leonne was verslaafd aan Oxycodon. Toen ze wilde afkicken, merkte ze hoe lastig het is om als medicijnveslaafde passende hulp te vinden.

In 2019 kwam er veel aandacht voor het grote aantal voorschriften van opioïden. Zo werd de Taakgroep Gepast Gebruik Opioïden opgericht, die het gebruik moest terugdringen. De taakgroep is inmiddels gestopt. Het gebruik van opioïden nam, na 2 jaren van daling in 2019 en 2020, in 2021 en dus ook in 2022 weer toe.

Chronisch gebruik

De SFK meldt dat het aantal mensen dat chronisch opioïden gebruikt in 2022 ongeveer gelijk is gebleven als het jaar daarvoor. Volgens de huisartsenrichtlijn treedt na twee weken opioïdegebruik al fysieke afhankelijkheid op, maar voor chronisch gebruik wordt een grens van een maand aangehouden. De SFK rekent iedereen die meer dan 30 dagen per kalenderjaar opioïden gebruikt tot een chronische gebruiker. Het aantal chronische gebruikers ligt in Nederland al jaren zo’n rond de 90.000 patiënten.

Het journalistieke platform Pointer (KRO-NCRV) doet onderzoek naar het gebruik van opioïden in Nederland. De uitzending over dit onderwerp is op 22 oktober te zien, om 22.10 uur op NPO2.

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.