In de uitzending van Ongehoord Nieuws van afgelopen donderdag over vermeend racisme tegen witte mensen werden een aantal video’s getoond. In de video’s zou volgens presentator Raisa Blommestijn te zien zijn dat "blanken in elkaar worden geslagen, door negers" en zouden ze "de minder belichte zijde van racisme" laten zien. Ook vraagt ze zich af of er sprake is van "blankofobie". Verschillende omroepen, waaronder de KRO-NCRV hebben het item veroordeeld. Wij onderzochten de beelden en konden bij geen van de vier incidenten bewijs vinden voor een racistisch motief.

Ongehoord Nederland geeft in de uitzending geen context bij de getoonde beelden, waarbij we zien dat witte mensen worden aangevallen door iemand van kleur. Maar was hier inderdaad sprake van een racistisch motief? Of speelde huidskleur geen rol?

Video 1

Ongehoord Nieuws geeft bij alle video's linksonder de bron, oftewel de Twitter-accounts waarvan de filmpjes zijn overgenomen. De eerste video in het fragment werd gedeeld door Europarlementariër Gilbert Collard, die onlangs overstapte van Le Pen's radicaal-rechtse Rassemblement National, naar het eveneens radicaal-rechtse Reconquête van Eric Zemmour.

In zijn tweet schrijft Collard dat het gaat om een 89-jarige dame die is aangevallen door een aantal tieners voor "ongeveer tien euro". De daders, drie veertienjarige jongens, zijn opgepakt en staan in november voor de rechter. Ook in nieuwsberichten is terug te lezen dat het motief hier een beroving was, na de aanval stal een van de jongens haar tas. Andere motieven die te maken zouden hebben met haar huidskleur zijn nergens terug te lezen.

Video 2: gevecht naar aanleiding van social media-bericht

Het tweede filmpje haalde Ongehoord Nieuws uit een tweet van @realdanlyman. In zijn Twitter bio omschrijft Lyman zichzelf als "pureblood". Op zijn feed deelt hij vooral veel video's van geweld. Daarbij lijkt hij bijna exclusief te kiezen voor video's met zwarte daders en witte slachtoffers. In een Vice-artikel worden zijn posts omschreven als een poging om

het te doen lijken alsof er een grote crisis van anti-wit geweld in de VS is. Ook in de artikelen die hij o.a. schrijft voor complotsite InfoWars Europe ligt de focus bijna exclusief op anti-moslim en anti-immigratie-narratieven.

Toch is bij deze video weer geen bewijs dat het motief iets te maken had met racisme.

Het gaat om een gevecht tussen twee leerlingen van Westbrook High School. De directrice van de school noemt in een interview als aanleiding een bericht op social media. Wat er in dat bericht stond is voor ons niet te achterhalen.

Video 3: Jongen slaat met boksbeugel

De derde video werd gedeeld door Twitter-account @schromeloos. Op het account worden vrijwel alleen video's gedeeld van geweldsincidenten met zwarte daders en witte slachtoffers. Daarbij wordt ook consistent verwezen naar "blankofobie" en "anti-blank racisme". Maar ook bij deze video (uit 2016) is niks terug te vinden over een racistisch motief. De jongen die met een boksbeugel slaat, Kane Millsaps, zou dat volgens verschillende artikelen gedaan hebben omdat het slachtoffer had gezegd dat hij Millsaps wel in elkaar kon slaan. Millsaps zit nog steeds in de gevangenis.

Video 4: Ruzie om oortjes

De bron die Ongehoord Nieuws voor de vierde en laatste video geeft is @overlyrudeusa, maar dat account heeft slechts twee tweets. Toch is het filmpje 4,3 miljoen keer bekeken. Waarschijnlijk omdat de eerdergenoemde Dan Lyman hem deelde. Dat deed hij zelfs meerdere keren, een keer met de caption: "No I will not stop exposing anti-White brutality. Maybe if others hadn’t turned a blind eye for so long, things would be different. But here we are. It’s time for change."

In het programma van Fox News-host Tucker Carlson kwam het fragment ook terug, maar die koppelde de video aan de verkeerde school - namelijk de school van het tweede filmpje.

Hoewel het lastig te verifiëren is, omdat vanwege privacy-redenen de video niet bij artikelen over dit incident wordt gedeeld - zou deze video volgens verschillende mensen op social media een incident in de Niles West High School in Illinois betreffen. Daarbij zou volgens de krant Chicago Tribune, een ruzie uit de hand zijn gelopen waarbij iemand oortjes terug wilde, er een raam van een huis kapot zou zijn gegaan en daar vervolgens een wraakactie op volgde. Ook hier hebben we dus geen bewijs gevonden voor een racistisch motief.

Conclusie

Voor geen van de video’s die Ongehoord Nieuws toonde om “de minder belichte zijde” van racisme te laten zien is bewijs te vinden dat hier een racistisch motief speelde.

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.