27 januari 2017

Gescheiden vader: ‘Ik heb al meer dan 4 jaar mijn kinderen niet gezien’

Bekijk meer artikelen over: Onderwijs en jeugd Bekijk meer artikelen over: Vechtscheidingen

We hebben het dossier Vechtscheidingen nog niet geopend of we krijgen een mail van Ivo. Hij schrijft ons: ‘Ik ben vader van 3 kinderen die ik al ruim 4 jaar niet meer heb gezien.’ Ivo is één van de vele gescheiden ouders die ons schrijven omdat zij hun kinderen niet of nauwelijks meer kunnen zien. Ivo voelt zich machteloos en verdrietig door de situatie.

We vragen ons af hoe het heeft kunnen gebeuren dat een ouder zijn kinderen niet meer ziet en zoeken hem op. Ivo woont inmiddels in een nieuwe woning met 3 slaapkamers voor zijn kinderen. Zij hebben er nog nooit geslapen.

Na de scheiding zag Ivo zijn kinderen regelmatig op zaterdag, zondag en woensdagmiddag. Er was al een ouderschapsplan opgesteld met afspraken over de zorg en opvoeding, een wettelijke verplichting voor ouders die gaan scheiden. De afspraken op welke dagen de kinderen bij Ivo zouden komen, stonden al op papier. Maar een paar dagen voor de ondertekening van het ouderschapsplan gaat het mis. De ex-vrouw van Ivo doet na een ruzie aangifte van huiselijk geweld en Ivo moet 2 dagen in een cel doorbrengen. Een onterechte aangifte, aldus Ivo.

Nadat Ivo onder voorbehoud vrij komt, is het ouderschapsplan van de baan. Zijn ex-vrouw wil het ouderschapsplan niet meer ondertekenen en als gevolg van de aangifte wordt de omgangsregeling opgeschort. De rechter besluit om bureau Jeugdzorg en de Raad voor de Kinderbescherming in te schakelen en de kinderen worden tijdelijk onder toezicht gesteld. Na een jaar wordt de aangifte ongegrond verklaard door politie en justitie, mede op grond van getuigenverklaringen. Ivo verzoekt de rechter opnieuw om een omgangsregeling. Die oordeelt weliswaar dat beide ouders hun ouderlijke taken moeten kunnen uitvoeren, maar wijst Ivo’s verzoek voor een omgangsregeling af. De rechter vindt dat zij eerst naar een mediator moeten en de omgang zelf moeten regelen, maar na een paar sessies breekt de ex-partner van Ivo de sessies af, vertelt Ivo.

Bang

Om de kinderen toch af en toe te zien gaat hij naar voorstellingen van de kinderen op school en naar het sportveld. Daar merkt hij dat de kinderen bang voor hem zijn geworden.

We hebben contact gezocht met de ex-vrouw van Ivo via haar advocaat. Wij hebben haar de uitspraken van Ivo voorgelegd. De advocaat heeft ons laten weten dat zijn ex-partner geen behoefte heeft om een reactie te geven.

De achternaam van Ivo is bij de redactie bekend, maar wordt in verband met de privacy van de kinderen niet genoemd.

Auteurs

M.S.

Marjolein Schut

Redacteur