Composteerbare plastics worden niet gecomposteerd, maar verbrand. Dat zeggen de grootste gft-verwerkers van Nederland tegen De Monitor. Ze vinden het misleiding als er op een plastic verpakking geadverteerd wordt dat die bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft) weggegooid kan worden.
De afvalverwerkers halen de biologisch afbreekbare plastics weer uit de gft-stroom en sturen ze naar de verbranding omdat de plastics niet volledig vergaan in hun processen. Ook thuis op de composthoop vergaan de composteerbare plastics niet goed. Daarnaast voegt het plastic niks toe aan het compost, stellen de gft-verwerkers. Het breekt af in CO2 en water. ‘De consument denkt echter dat composteerbare verpakkingen milieuvriendelijk zijn,’ zegt Jorrian Dorlandt, woordvoerder bij afvalverwerker Renewi.
Plastic en glas voornaamste vervuilers
Hoeveel er precies aan composteerbare plastics in het gft terechtkomt, kunnen de negen gft-verwerkers die De Monitor sprak, niet zeggen. Ze constateren wel dat de vervuiling van het gft sterk toeneemt, en dat de voornaamste bronnen plastic en glas zijn. In 2000 zat er 5.850.000 kilo plastic in het Nederlandse gft-afval, analyseerde Nederlands grootste composteerder Attero. In 2019 was het al 7.800.000 kilo.
‘Het overgrote deel is fossiel plastic,’ geeft Attero-woordvoerder Robert Corijn aan. ‘Maar wij maken ons zorgen dat composteerbare verpakkingen tot meer vervuiling in het gft leiden.’ De vervuiling is een risico voor de kwaliteit van het compost dat onder meer wordt gebruikt in de landbouw.
‘Oude norm is probleem’
De overheid neemt maatregelen om de vervuiling in de gft-stroom tegen te gaan, maar kan fabrikanten niet verbieden om op hun producten te zetten dat ze composteerbaar zijn. ‘Het probleem is dat de producten feitelijk wél composteerbaar zijn volgens een oude Europese norm,’ meldt een woordvoerder van minister Stientje van Veldhoven voor Milieu en Wonen. ‘De oude norm geeft een composteertijd van 12 weken aan, terwijl de gemiddelde tijd waar de gft-verwerkers vanuit gaan slechts een paar weken is.’
Fabrikanten mogen nu dus melden dat hun producten composteerbaar zijn als ze in 12 weken vergaan terwijl er in de praktijk geen installatie is die zo lang composteert. De minister kijkt momenteel wat er op nationaal niveau geregeld kan worden en komt binnenkort met een handreiking voor consumenten.
Meer weten? Kijk maandag 10 februari om 22:15 uur naar De Monitor op NPO2.