De coronacrisis raakt relatief veel zelfstandig ondernemers. Deskundigen denken dat er nog een stroom aan zzp’ers op gang gaat komen die aankloppen voor schuldhulpverlening. “Schulden komen altijd met vertraging”, zegt lector schulden en incasso Nadja Jungmann. 

De coronacrisis raakt relatief veel zzp’ers, meldt adviesbureau Deloitte en de stichting Schuldenlab in hun onderzoeksrapport COVID-19 en schuldenproblematiek in Nederland dat in juni verscheen. Daarin staat dat er naar verwachting dit jaar 21 tot 39 procent van de zzp’ers een langdurige inkomstenterugval ervaren, dat zijn 307 tot 566 duizend mensen. Volgend jaar komen er nog 16 tot 186 duizend mensen bij, zo meldt het onderzoeksrapport.

Onvermijdelijk

Volgens berekeningen van de branchevereniging voor schuldhulpverlening NVVK zitten straks 65 duizend zelfstandig ondernemers opgescheept met problematische schulden. “Schuldhulpverlening lijkt onvermijdelijk voor een vijfde van de zelfstandig ondernemers die de eerste Tozo-regeling (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers, red) hebben aangevraagd”, zegt Marco Florijn van NVVK in het radioprogramma BNR Zakendoen.

Dat er een golf van zzp’ers komt die aanklopt voor schuldhulpverlening, daar zijn deskundigen het over eens 

Nadja Jungmann

“Dat er een golf van zzp’ers komt die aanklopt voor schuldhulpverlening, daar zijn deskundigen het over eens. Maar wanneer die precies gaat komen, weet niemand”, zegt Nadja Jungmann, lector schulden en incasso bij de Hogeschool Utrecht. “Kijk je naar de vorige crisis, toen viel in 2008 Lehman Brothers (Amerikaanse bank, red). In 2009 vielen de ontslagen, in 2010 liep de werkloosheid op. Maar de groei van schulden was pas in 2012. En toen later de werkgelegenheid aantrok, was de schuldencrisis nog heel groot.”



Ook duurt het enige tijd voordat schuldenaars op de radar komen van schuldeisers en hulpverleners. “Schulden komen altijd met vertraging”, vervolgt Jungmann. “Eerst komt er een herinneringsbrief voor je openstaande facturen. Dan ligt er over twee weken een aanmaning, waarin de toon al iets onaardiger is. Dan komt er over twee weken weer een. Maar voordat er een deurwaarder op de stoep staat, ben je zo maanden verder.”

Bijstandsniveau

Nederland telt zo’n 1,1 miljoen zzp’ers. Sommigen van hen zaten sinds de coronacrisis van de ene op de andere dag zonder werk. De overheid komt sinds maart zelfstandigen tegemoet via overheidsmaatregelen als de Tozo, een financiële aanvulling voor zzp’ers tot aan bijstandsniveau. Dat is een reden waarom zelfstandig ondernemers het vaaj nog wel uitzingen. Maar lang niet ieders vaste lasten zijn afgestemd op het bijstandsniveau. “We zien nu dan ook vaak schulden ontstaan”, constateert Manon Berger, ondernemersadviseur bij het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (IMK) dat zzp’ers helpt met hun financiële problemen.

Uitgelicht

Door schulden in de stress: “Het heeft me mijn hart gekost, relatie en woning”

Door schulden in de stress: “Het heeft me mijn hart gekost, relatie en woning”

Schuldregeling lijkt soms lastig te organiseren voor deze groep. Ook is het de vraag of zelfstandig ondernemers met hun schuldhulpvraag altijd goed terecht kunnen. Cees Rootjes, die net met pensioen is, was bewindvoerder voor zzp’ers met schulden: “Mijn ervaring is dat gemeenten soms problemen hebben met zelfstandig ondernemers. Zij vinden het lastig dat er geen vast inkomen is, de afloscapaciteit is moeilijker te berekenen en het betekent vaak meer werk.” Desondanks vindt Rootjes dat je zzp’ers niet links mag laten liggen. “Als wij er in Nederland alles aan willen doen om mensen uit de schulden te helpen, dan moet je ook zorgen dat je het ondernemers mogelijk maakt om te kunnen helpen.”

Onze uitzending over zzp’ers en schulden is maandagavond 11 januari, 22:15u op NPO2.

Ben je zzp’er en heb je problematische schulden?

Heb je problematische schulden? Wil je schuldhulpverlening aanvragen, of zit je al in dit traject? Laat het ons weten. We zijn benieuwd naar je verhaal.

Makers

Verslaggever

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.