Na jaren wachten heeft de Groningse Mark Schipper uit Ten Boer eindelijk het definitieve versterkingsrapport van zijn huis om het aardbevingsbestendig te maken: “Mijn buitenmuur moet versterkt worden en ook de schoorsteen, maar ik héb helemaal geen schoorsteen.”
Al sinds de jaren ’90 veroorzaakt de gaswinning in Groningen aardbevingen, waardoor veel huizen flinke schade hebben opgelopen. Om instabiele huizen aardbevingsbestendig te maken krijgen bewoners een versterkingsrapport met een advies over hoe en of hun huis verstevigd moet worden.
Waarom krijgt Schipper een versterkingsrapport dat niet klopt? Hij vertrouwt het niet en vraagt het complete dossier van zijn huis op bij de Nationaal Coördinator Groningen (NCG), de instantie die de versterkingsoperatie in het aardbevingsgebied uitvoert. Tot zijn verbazing zit tussen de opgevraagde stukken precies hetzelfde conceptrapport, met één verschil: daarin oordeelt een externe deskundige niet dat de schoorsteen moet worden versterkt, maar juist de binnenwanden van zijn huis. Schipper is woest: “Wie zit er te rommelen met mijn rapport?”
De tekst gaat verder onder dit blok:
Oproep: Versterkingsadviezen of NCG-rapportages die mogelijk niet kloppen? Meld je!
Onverklaarbare aanpassingen in rapport
“Ze doen er alles aan om ons met een fooi af te schepen”, gaat Schipper verder. Al jaren voert hij strijd voor een nieuw, veilig huis. Het dorp Ten Boer waar hij woont, is zwaar getroffen door de gaswinning. Hele wijken hebben flinke aardbevingsschade. Zo ook het rijtje waar Schipper in woont. Maar de versterkingsoperatie is een frustrerend lang gevecht. En de ongelijkheid tussen buren wordt steeds groter.
De straten om Schippers’ huis heen worden gesloopt, omdat die huizen allemaal onveilig zijn. Alleen het huizenrijtje waar hij met nog zes buren in woont, en die ook allen forse aardbevingsschade hebben, zou opgelapt kunnen worden. Maar Schipper gelooft er geen biet van: “Dit rapport klopt voor geen meter. Een deskundige beoordeelt ons huis en vervolgens past de instantie die moet betalen, de NCG, het rapport eigenhandig aan naar een minder ingrijpend versterkingsadvies. Dat is absoluut schokkend, is mijn huis dan wel veilig?”
Na de parlementaire enquête blijft vertrouwen uit
Het is nu twee jaar na de onthutsende parlementaire enquête over de gaswinning waaruit bleek dat het welzijn van Groningers jarenlang stelselmatig is genegeerd. Gaswinning stond altijd boven het welbevinden van de bevolking, concludeerde de onderzoekscommissie. En hoewel de politiek erkent dat er sprake is van een ereschuld die ingelost moet worden, lukt het nog steeds niet om het vertrouwen terug te winnen van de Groningse bevolking.
Nog zeker tienduizend huizenbezitters zitten te wachten op versterking. Ook bij Mark Schipper in Ten Boer is het herstel van vertrouwen ver te zoeken. “Ik heb het idee dat de overheid er nog steeds alles aan doet om er zo goedkoop mogelijk vanaf te zijn. Maar ik wil een veilig huis.”