Je kunt Rotterdam zien als een laboratorium van het sociale domein met innovatieve startups en experimenten. Goede plek voor de Pointer Pop-up, maar om op te vallen in het culturele geweld in de stad moet je heel wat in je mars hebben. Bovendien lijkt het motto van de Rotterdammer 'niet lullen maar poetsen' op zijn plaats, want veel mensen hebben weinig tijd om in de pop-up in de Witte de Withstraat langs te komen. Maar wat we horen, is uitermate interessant.

Verdeelde stad

Een terugkerend thema in Rotterdam is de ingewikkelde structuur waarmee de gemeente haar bewoners probeert te betrekken bij de ontwikkeling van de stad. Er zijn wijkraden, wijkregisseurs en wijkmanagers. Maar ook wijknetwerkers, wijkhubs en stadsmariniers. De klachten die we horen gaan vooral over de stroperigheid van het systeem. Ja, de wijknetwerkers hebben goede contacten met ondernemers en bewoners in de wijk, maar ideeën of klachten blijven hangen in de managementlaag daarboven.

Verkeerscirculatieplan centrum

Concreet voorbeeld: de herstructurering van de verkeersstromen in het centrum. De plannen worden al uitgevoerd, terwijl de inspraak nog zou moeten beginnen. Er is in de planfase veel gesproken met bewoners, maar niets van hun inbreng is terug te vinden in de uiteindelijke plannen, zeggen de bezoekers van de pop-up. Bovendien, zeggen tipgevers, houdt de gemeente geen rekening met de veranderende samenstelling van de wijken. Het aantal auto’s per gezin bijvoorbeeld verandert aanzienlijk als de inkomens stijgen en dat heeft weer invloed op het aantal parkeerplaatsen in de wijk.

Bommen en granaten

Pointer pop-up Rotterdam: bommen en granaten

Wijkraden

Over de effectiviteit van de wijkraden lopen de meningen uiteen. Bezoeker Marco is zeer positief. Hij is verkozen in de wijkraad Cool-Scheepvaartkwartier-Stadsdriehoek en samen met zes andere leden dient hij voorstellen in bij de gemeente voor verbetering van het gebied. Er zijn 39 wijkraden in de stad, de leden worden tegelijk met de gemeenteraadsverkiezingen verkozen. Iedere wijkraad mag per jaar 45 acties definiëren waar de gemeente binnen 12 maanden mee aan de slag moet. Volgens Marco werkt het prima, maar uit andere wijken komt een ander geluid. De wijkraad is een adviesraad en heeft geen beslissingskracht. Van de 1500 acties wordt slecht een fractie meegenomen in de besluitvorming. Een enquête onder wijkraadsleden van het AD bevestigt dat beeld.

Dak- en thuisloze personen

Al op dag één in de Witte de Withstraat worden we gewezen op de aanwezigheid van en overlast door dakloze mensen in de stad. Ondernemers in de straat komen ze vroeg in de ochtend tegen tussen het straatmeubilair. Er zijn naar schatting tussen de vijf- en achtduizend Rotterdammers dak en thuisloos, waarvan er 250 op straat slapen. Onder deze groep is ook een aantal ongedocumenteerden. Deze groep kan nu nog aanspraak maken op de Bed-bad-brood-regeling - ook wel Landelijke Voorziening Vreemdelingen (LVV) genoemd. Maar dit wordt vanaf januari 2025 niet meer gefinancierd door het Rijk. En Rotterdam neemt de financiering van deze regeling niet over, waardoor de groep straks nog minder toekomstperspectief heeft. Mijke van Wijk maakte daarom een reportage voor NPO Radio 1 over de gevolgen voor deze kwetsbare groep.

Een vrouw leunt op een bord, erop staat 'Bed Bad Brood'. Om haar heen staan veel mensen.

Zonder bed-bad-brood-regeling in Rotterdam, kunnen uitgeprocedeerde asielzoekers op weinig plekken terecht: ‘Droom hier op toekomst’

De Landelijke Vreemdelingen Voorziening, ook wel bed-bad-brood-regeling, stopt in Rotterdam. Waarom stoppen ze en wat betekent dat voor mensen die van de LVV gebruikmaken?

Onderwijs op Zuid

Wie in Rotterdam Zuid, ons aandachtsgebied, onderzoek doet, kan niet om het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ) heen. Dit programma, onderdeel van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid is al dertien jaar in werking om de welvaart in de achterstandswijk te bevorderen. Inmiddels is bijna 1 miljard euro besteed.

Een belangrijk onderdeel van het programma is onderwijs. Met meerdere maatregelen is de afgelopen jaren geprobeerd om de kansengelijkheid te verbeteren. Tijdens de Pointer meet-up in het Bibliotheektheater kwam dit al ter sprake. Een van de maatregelen in Zuid is de verrijkte schooldag; leerlingen in het basisonderwijs blijven gemiddeld twee uur langer verplicht op school. De grote vraag is of die tien uur extra onderwijs bijdraagt aan betere schoolresultaten. Socioloog Gijs Custers, die onderzoek heeft gedaan naar de NPRZ zegt dat het zeer moeilijk aan te tonen is dat deze maatregel werkt, omdat elke school de uren anders invult.

In de radio-uitzending van 14 december zullen we verder ingaan op de kansenongelijkheid in het onderwijs. We volgen de leerling van peuter tot puber en de obstakels die zij tegenkomen in hun onderwijs carrière.

Kansenongelijkheid

Pointer pop-up: kansenongelijkheid in het onderwijs in Rotterdam-Zuid

Thuiszitters

Ziekgemelde leerlingen die langdurig thuiszitten, niet of nauwelijks onderwijs krijgen en waar ook leerplichtambtenaren geen grip op hebben. Ze wachten vaak maandenlang op zorg of een geschikte plek op school. Volgens schattingen gaat het om twintigduizend kinderen die niet in beeld zijn bij gemeenten. Hoe kan het dat deze groep buiten beeld raakt? En waarom lukt het niet om deze kinderen terug naar het onderwijs te krijgen? Op 19 december zendt Pointer op NPO 2 hier een uitzending over uit.

Thuiszitters

Thuiszittersprobleem groter dan gedacht in Rotterdam

Pointer op NPO Radio 1 zaterdag 14 december om 14:00 uur vanuit het ZuiderGymnasium in Rotterdam Zuid. Geinteresseerden kunnen de uitzending bijwonen. Inloop is om 13:30 uur. De deur sluit om 14:00 uur.

Pointer op NPO 2 op donderdag 19 december om 20:30 uur.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang iedere week onze beste verhalen in je mailbox.

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.