23 maart 2017

Heb jij te maken met een bouwproject dat door een beschermd dier wordt vertraagd?

Bekijk meer artikelen over: Klimaat en duurzaamheid Bekijk meer artikelen over: Dier en bouw

Er is een dassenburcht gevonden in de Utrechtse bossen bij Amelisweerd, naast de snelweg A27. Actievoerders die al jarenlang strijden tegen de verbreding van de A27 zijn verheugd over de aanwezigheid van het beschermde dier, omdat het mogelijk gevolgen heeft voor de snelwegplannen.

Rijkswaterstaat stuurt nu een dassenexpert naar het Utrechtse bos. 'Een presentje' zegt woordvoerder Jos Kloppenborg van actiegroep Vrienden van Amelisweerd tegen de Volkskrant. 'Het is een duidelijk teken dat de kwaliteit van het gebied hoog is. En wij hebben een extra argument bij de Raad van State, waar we nog een beroepsprocedure hebben lopen tegen de verbreding van de snelweg.'

Volgens voorzitter Jaap Dirkmaat van Stichting Das en Boom zal de soep echter niet zo heet worden gegeten en zal de das gewoon worden verhuisd naar een andere plek. Dat is ook de inschatting van Rijkswaterstaat.

Misbruik

Volgens Dirkmaat wordt er weleens misbruik gemaakt van beschermde dieren om bouwprojecten, zoals een asielzoekerscentrum (AZC), tegen te houden. Dirkmaat: ‘Ik ben weleens gebeld door mensen die streden tegen de komst van een AZC in hun buurt: ‘Jaap, zitten daar misschien ook dassen?’ Dirkmaat ergert zich daaraan, omdat 'misbruik' er in zijn ogen juist voor zorgt dat de bescherming van dieren wordt teruggeschroefd.

Is het terecht dat dure bouwprojecten worden vertraagd omdat op het terrein beschermde dieren wonen? Of gaan economische en/of landbouwbelangen voor? En worden beschermde dieren ook weleens misbruikt om een project tegen te houden?

Auteurs

J.M.

Judith Meulendijks

Redacteur