Er is een dassenburcht gevonden in de Utrechtse bossen bij Amelisweerd, naast de snelweg A27. Actievoerders die al jarenlang strijden tegen de verbreding van de A27 zijn verheugd over de aanwezigheid van het beschermde dier, omdat het mogelijk gevolgen heeft voor de snelwegplannen.

Rijkswaterstaat stuurt nu een dassenexpert naar het Utrechtse bos. 'Een presentje' zegt woordvoerder Jos Kloppenborg van actiegroep Vrienden van Amelisweerd tegen de Volkskrant. 'Het is een duidelijk teken dat de kwaliteit van het gebied hoog is. En wij hebben een extra argument bij de Raad van State, waar we nog een beroepsprocedure hebben lopen tegen de verbreding van de snelweg.'

Volgens voorzitter Jaap Dirkmaat van Stichting Das en Boom zal de soep echter niet zo heet worden gegeten en zal de das gewoon worden verhuisd naar een andere plek. Dat is ook de inschatting van Rijkswaterstaat.

Misbruik

Volgens Dirkmaat wordt er weleens misbruik gemaakt van beschermde dieren om bouwprojecten, zoals een asielzoekerscentrum (AZC), tegen te houden. Dirkmaat: ‘Ik ben weleens gebeld door mensen die streden tegen de komst van een AZC in hun buurt: ‘Jaap, zitten daar misschien ook dassen?’ Dirkmaat ergert zich daaraan, omdat 'misbruik' er in zijn ogen juist voor zorgt dat de bescherming van dieren wordt teruggeschroefd.

Is het terecht dat dure bouwprojecten worden vertraagd omdat op het terrein beschermde dieren wonen? Of gaan economische en/of landbouwbelangen voor? En worden beschermde dieren ook weleens misbruikt om een project tegen te houden?

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.