Voor de werking van homeopathie bestaat geen wetenschappelijk bewijs. Maar is dat genoeg reden het te verbieden? Schadelijk is het over het algemeen niet en veel mensen zweren erbij. Maar wat te doen als één specifieke homeopathische therapie mogelijk wél schadelijk is?  

Een homeopathische behandeling bestaat naast een gesprek meestal uit het toedienen van korrels of druppels die een homeopathische behandeling hebben ondergaan. In Nederland zijn er best veel mensen die baat zeggen te hebben bij homeopathie. De overheid staat het ook toe, met als belangrijke voorwaarde dat de homeopaat niet een direct verband mag leggen tussen een concreet genoemd middel en een medisch effect. Zo’n medische claim is alleen toegestaan als er bewijs voor is.

Autisme-behandeling

Maar wat nu als sommige deskundigen zeggen dat een bepaalde homeopathische therapie wel degelijk schadelijk is? Neem de CEASE-therapie. Deze therapie claimt dat het autisme bij kinderen kan genezen of verlichten, maar dat is niet waar. Wetenschappers zeggen dat autisme niet te genezen is.

Uitgelicht

Hahnemann apotheek: verbod homeopathische autisme-therapie “zeer discutabel”

Hahnemann apotheek: verbod homeopathische autisme-therapie “zeer discutabel”

Over de vraag hoe schadelijk de therapie is verschillen de meningen. Een aantal deskundigen acht die kans zeker aanwezig omdat deze homeopaten ouders en kinderen iets wijsmaken dat niet klopt en ze weg houden bij de reguliere zorg. Bovendien praat je mogelijk zo’n kind aan dat het ziek is, in plaats van te werken aan acceptatie en ermee leren omgaan. Daar staan overigens deskundigen tegenover die zeggen dat de schadelijkheid van deze therapie niet is aangetoond.

Ondergronds

Hoogleraar autisme Wouter Staal is niet voor een verbod op de CEASE-therapie. De therapie krijgt volgens hem dan een andere naam of gaat ondergronds of ouders gaan naar het buitenland. “Je gaat niet zomaar een behoefte van mensen wegnemen die met een heel moeilijke boodschap geconfronteerd zijn.”

Waarschuwing

Staal plaatst het in een bredere maatschappelijke trend. Ook op andere terreinen is het voor mensen heel moeilijk om uit te maken wat waar is en wat niet. Als voorbeeld noemt hij de supermarkt waar allerlei producten de indruk wekken gezond te zijn, terwijl er veel suiker en/of vet in zit. Maar als hij op de radio een reclame hoort voor een financieel product, hoort hij wél een waarschuwing.

Staal pleit ervoor dat soort waarschuwingen ook op homeopathische middelen of websites te plaatsen: “Als u deze behandeling zoekt, weet dan dat daar geen enkele evidentie voor is. Dan heb je in ieder geval als burger, als ouder, de kans gekregen om het in te schatten.”