Het klinkt een beetje als een noodkreet. Rob Luijten (68) probeert al jaren zijn antidepressiva-medicatie af te bouwen. Zijn huisarts lijkt niet te weten hoe hiermee om te gaan. Na drie pogingen is het Rob nog steeds niet gelukt. “Ik wil graag begeleiding maar die kan ik hier in mijn omgeving niet vinden.” Ruim 1 miljoen Nederlanders slikken antidepressiva en 1 op de 3 gebruikt de medicijnen langdurig.

Een leven met pillen

Door aanhoudende depressieve klachten begint Rob zo’n 20 jaar terug met het slikken van antidepressiva. Het begint met een dosis van 75 milligram maar dat wordt snel opgebouwd en uiteindelijk komt hij uit op 150 milligram venlafaxine. Dit heeft hij de afgelopen 20 jaar geslikt. “Ik ben sowieso geen fan van het slikken van medicatie maar door mijn drukke werkleven vond ik niet het juiste moment om te gaan afbouwen.” Als Rob ook nog eens lichamelijke klachten krijgt is voor hem de maat vol. “Ik kreeg last van bijwerkingen. Ineens was mijn bloeddruk veel te hoog terwijl ik altijd gezond eet en veel sport. In de bijsluiter van de antidepressiva las ik dat deze een verhoogde bloeddruk kunnen veroorzaken. Hiervoor kreeg ik dan weer andere medicijnen. Dat was voor mij wel het kantelpunt. Ik wil echt niet de rest van mijn leven allerlei medicijnen moeten slikken.”

Oproep

Wil jij ook antidepressiva of andere medicatie afbouwen maar loop je hierin vast? Meld het ons!

Ontwenningsverschijnselen

Rob besluit de antidepressiva af te bouwen maar vindt hiervoor geen begeleiding. “Het enige dat de huisarts te bieden had was zeggen: doe het vooral rustig aan. Het lastige is dat er geen kleine doses voor handen zijn van de medicatie die ik slik.” Zonder begeleiding doet Rob zelf een poging de medicatie af te bouwen. Maar dat gaat niet goed. “Toen ik zelf probeerde te minderen ging het waarschijnlijk te snel. Ik kreeg last van zware ontwenningsverschijnselen. Ik voelde me als een aangeslagen bokser in de ring. Ik kreeg last van duizelingen en mijn coördinatie liet het afweten. Het was alsof ik in een mistwolk rondliep en dat maakte me weer angstig. Dus toen ben ik toch weer de voorgeschreven dosis gaan slikken. Inmiddels heb ik drie mislukte pogingen achter de rug.”

Hap snap minderen

Het liefst zou Rob naar een dosis van 37,5 milligram toe gaan. Om daar te komen van de 150 milligram die hij nu slikt moet hij in kleine stapjes afbouwen. Maar van het medicijn zijn geen kleinere doses dan 37,5 milligram voorhanden. En een stap van 37,5 milligram is echt te groot. Om kleinere stappen te kunnen zetten ziet Rob zich gedwongen de doses van zijn medicatie zelf aan te passen. “Ik doe het het nu zelf een beetje hap snap. Ik maak de capsules open en haal er dan wat korrels van de medicatie uit. Dit is natuurlijk niet echt de bedoeling en ik wil gewoon begeleiding bij het afbouwen. Wie kan mij daarbij helpen?”

Oproep

Wil jij ook antidepressiva of andere medicatie afbouwen maar loop je hierin vast? Meld het ons!

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.