Ruim 26 duizend kilo te klein gevangen schol heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) eerder deze maand in beslag genomen op de visafslag van Urk. “Deze vangst is uitzonderlijk.” 

De kleine platvissen zijn afkomstig van negentien vissersboten, waarvan er acht onder de Nederlandse vlag varen, tien onder de Britse en één onder de Duitse. “Deze vangst is uitzonderlijk”, zegt een woordvoerder van de NVWA. De nationale autoriteit is verantwoordelijk voor de controle op de visvangst, zowel op zee als bij het aanlanden van vis in de haven. “Het is echt bizar veel.”

Te klein
Inspecteurs hielden op 11 en 13 september steekproeven bij de vangst van 21 vissersvaartuigen. Daaruit bleek dat op twee vissersvloten na, alle kotterschepen ondermaatse schol hadden aangevoerd. Ondermaats wil zeggen dat de vis kleiner is dan de wettelijke minimumlengte, voor schol is dat 27 centimeter. Om de visstanden te beschermen, mogen vissers geen kleine vis vangen en gelden er regels over de visgrootte bij de vangst.

We spreken de NVWA vanwege ons lopend onderzoek naar hoe de visserij duurzamer en toekomstbestendig kan worden en welke rol controle en handhaving speelt.

Heb je vermoedens van visfraude?

Ben je bekend met de Nederlandse visserij? Heb je het idee dat sommigen de regels omzeilen of heb je vermoedens van visfraude? Laat het ons weten (dat kan ook anoniem). We zijn benieuwd naar je verhaal.

Windmolens op zee

Vissers vrezen genadeklap van windmolens op de Noordzee

De ecologische onzekerheden over de effecten van windparken op zee zijn erg groot.

De visser met de minste ondermaatse vis had 4,5 procent van de totale vangst, en de grootste kotter had ruim 26 procent van zijn vangst ondermaats aan land gebracht. In totaal betrof het 26.669 kilo te kleine vis.

Gerichte actie
“We zagen de afgelopen maanden vaker een proces-verbaal voorkomen van dit soort praktijken in onder meer IJmuiden en Scheveningen. En onze inspecteurs horen nog wel eens wat. Dus dachten we: laten we eens gaan kijken”, aldus de woordvoerder van de NVWA over de gerichte actie op Urk waar tien inspecteurs bij betrokken waren. “Als je zoveel capaciteit inzet, dan moet je wel wat idee hebben dat er iets aan de hand is.”

We denken dat deze kleine vis gewoon de verkoop in was gegaan.

Woorvoerder van de NVWA

De ondermaatse vangst doet vermoeden dat er misschien gebruik is gemaakt van illegaal vistuig. Maar of dat het geval is, kan de NVWA niet bevestigen. “Dan moet je op de vissersboten zelf controleren, dat is nu niet gedaan.” Af en toe doen ze dat wel. “We treffen dan soms illegaal visserstuig aan.”

Niet gescheiden
Vissers kunnen ondermaatse vis aan land brengen, alleen dienen ze deze dan apart te houden van de rest. Deze vis mag namelijk niet verkocht worden voor menselijke consumptie, wel voor diervoer, maar dat levert minder op. “De ondermaatse vis was niet gescheiden van de gewone vis. We denken daarom dat deze kleine vis gewoon de verkoop in was gegaan.”

Vissers moeten aan steeds meer regels voldoen

Vissers steeds verder onder druk: 'Duurzaam gevangen vis moet wel genoeg opleveren'

Vissers in Nederland komen steeds verder onder druk. Maar hoe moeten ze betaalbaar verduurzamen?

De NVWA noemt de vangst “een unicum”. Omdat medio september het seizoen is van de kleine schol, zou het probleem volgens de NVWA vooral in deze periode spelen. Of er ook meer gecontroleerd gaat worden, kan de woordvoerder niet zeggen. Tegen de betrokken schippers wordt momenteel een proces-verbaal opgemaakt. De ondermaats gevangen schol is naar een bedrijf gegaan dat de vis verwerkt in dierenvoeding.

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek?

Elke week sturen we je onderzoeksverhalen, tips van de redactie, en verhalen die je nog van ons kan verwachten.

Makers

Verslaggever / Redacteur