Hoe kun je jouw oude zonnepanelen milieuvriendelijk inleveren? Bij de verwerking van afgedankte zonnepanelen spelen nog veel problemen, blijkt uit onderzoek van Pointer (KRO-NCRV). De recycling is nog niet goed op orde, waardoor veel waardevolle grondstoffen nog verloren gaan. Ook zitten er giftige stoffen in zonnepanelen, zoals PFAS en antimoon, waar nog geen oplossing voor is. Pointer geeft een aantal tips hoe je jouw zonnepanelen toch zo goed mogelijk kunt verwerken of hergebruiken. 

Oude of afgedankte zonnepanelen kun je inleveren bij de milieustraat of terugsturen naar de leverancier. Soms doen je panelen het nog goed genoeg om te kunnen hergebruiken. Niels van Olffen controleert of oude zonnepanelen daar geschikt voor zijn.

Zonnepanelenweeshuis

Hij heeft namelijk een zonnepanelenweeshuis in Apeldoorn. Jaarlijks komen in zijn weeshuis duizenden zonnepanelen binnen, die worden gecontroleerd of ze mogelijk weer de markt op te kunnen. Het paneel wordt schoongemaakt, getest op de opbrengst en er wordt gekeken of er barstjes inzitten. Als dat laatste niet het geval is, is het eventueel weer geschikt voor hergebruik. In zo’n 1 op de 5 gevallen is het paneel daar nog geschikt voor. Van Olffen: "We hebben nu een project lopen met de gemeente Amsterdam, waar we zonnepanelen leveren aan mensen met energiearmoede."

Zonnepanelen

Nog geen oplossing voor PFAS en zware metalen in afgedankte zonnepanelen

De verwerking van afgedankte zonnepanelen is nog niet op orde, blijkt uit onderzoek van Pointer. Ook bevatten veel panelen PFAS en zware metalen, een risico voor het milieu.

PFAS-vrije zonnepanelen

Een andere tip: investeer bij aankoop al in gifstofvrije zonnepanelen. Veel zonnepanelen bevatten PFAS om het waterafstotend te maken. Panelen die uit China komen bevatten ook antimoon, om het glas helder te maken. Beide stoffen kunnen gevaarlijk zijn als ze vrijkomen bij verbranding of versmelting, een van de manieren waarop zonnepanelen nu als afval worden verwerkt.

Daarom worden er nu ook gifstofvrije zonnepanelen gemaakt. Die ontwerpt Gerard de Leede, eigenaar van een zonnepanelenbedrijf: "Onze kunststof zonnepanelen bevatten geen PFAS en antimoon. Alleen al in Nederland liggen er miljoenen zonnepanelen op daken. Iemand gaat daar de rekening voor betalen en dat is de volgende generatie. Dat moet je dus voor zijn."

Zonnepanelen
Wat kun je doen met je oude zonnepanelen?

Wat kun je doen met je oude zonnepanelen?

Binnen 5 jaar zijn een half miljoen zonnepanelen in Nederland aan vervanging toe. Maar de verwerking van afgedankte panelen is niet op orde, blijkt uit onderzoek van Pointer.

Oude zonnepanelen worden nieuwe

Veel zonnepanelen zitten ook met een lijmlaag aan elkaar vast, waardoor de verschillende onderdelen moeilijk uit elkaar te halen zijn. De Leede heeft daar met zijn paneel een oplossing voor bedacht: "Als het zonnepaneel aan het einde van zijn levensduur is, wordt het paneel opgewarmd. Daardoor worden de verbindingen van de plastic laagjes week, kun je de losse onderdelen uit elkaar halen en weer gebruiken om nieuwe zonnepanelen van te maken." Het tin, koper, zilver en silicium wordt zo teruggewonnen.

Momenteel is het dus nog niet zo makkelijk om je oude zonnepanelen in Nederland goed her te gebruiken. Vaak gaan nog werkende zonnepanelen kapot in de milieustraat. Ook zijn de recyclebare zonnepanelen nog duurder dan de minder goed-recyclebare uit China.

Meer weten over het recyclen van zonnepanelen en wat de branche zelf doet om dit proces te verbeteren? Luister de Pointer-uitzending 'Zonnepanelen recyclen is een illusie' terug:

Zonnepanelen recyclen is een illusie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang iedere week onze beste verhalen in je mailbox.

Makers

Redacteur
Online redacteur

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.