Visserij

De Nederlandse vissers staan onder druk. Door de bouw van windmolens op zee blijft er steeds minder ruimte om te vissen. Tegelijk vragen de overheid, visverkopers en consumenten om duurzaam gevangen vis. Vissers willen daar wel aan tegemoet komen. De vraag is: hoe wordt de Nederlandse vloot duurzaam?

 Minder CO2 uitstoot, minder stikstof, minder bijvangst en minder verstoring van de ecologie van de zeebodem, het zijn allemaal zaken waar vissers mee worden geconfronteerd. Ze vragen zich af hoe ze voort kunnen blijven bestaan en waar het geld voor innovatie vandaan moet komen, als ze minder kunnen vangen en aan meer regels moeten voldoen. Pointer onderzoekt wat de toekomst van de Nederlandse visvloot is en op welke manier deze duurzaam en rendabel kan worden. 

Deel jouw ervaring!

Werk jij in de visserij en vind je het lastig om verder te verduurzamen? Wil je juist ervaringen delen over hoe je efficient kunt innoveren? Of heb je tip over een misstand binnen de visserij? Laat het ons weten.

Meer over dit onderzoek

Urk_visserij

Vissersvloot Urk kan niet opboksen tegen platvishandel met Alaska

De schol uit de Noordzee zette Urk op de wereldkaart als hét centrum van de vishandel in Europa, maar Urker handelaren importeren inmiddels ook platvis helemaal uit Alaska.

Kweekvis
| Uitzending

Wat is er mis met de kweekvis?

Hoe duurzaam is kweekvis? Het grootste knelpunt blijkt visvoer te zijn. Waar wordt dat van gemaakt en hoe kan dat duurzamer?

Kweekvis
| Achtergrond

Is kweekvis een duurzaam alternatief voor wilde vis?

Je weet als consument eigenlijk nooit of de vis die op je bord ligt, echt helemaal 'deugt'.

Visserij_uitzending
| Uitzending

Niemand wil duurzame vis

Iedereen lijkt duurzame visserij belangrijk te vinden, maar de markt verlangt vooral veel vis voor weinig geld.

Staghouwer_visserij
| Artikel

Kritiek op visserijbeleid: ‘Onvoldoende duidelijkheid om duurzame investeringen te kunnen doen’

De overheid is er in de afgelopen jaren onvoldoende in geslaagd om een toekomstperspectief te bieden voor verduurzaming in de visserij.

Wiebetaalt
| Artikel

De visserij moet duurzamer, maar wie gaat daarvoor betalen?

Jonge visser Hendrik Kramer probeert zoveel mogelijk te verduurzamen, maar het is niet makkelijk om daar goed aan te verdienen.

Makers

Verslaggever / Redacteur