Visserij

De Nederlandse vissers staan onder druk. Door de bouw van windmolens op zee blijft er steeds minder ruimte om te vissen. Tegelijk vragen de overheid, visverkopers en consumenten om duurzaam gevangen vis. Vissers willen daar wel aan tegemoet komen. De vraag is: hoe wordt de Nederlandse vloot duurzaam?  Minder CO2 uitstoot, minder stikstof, minder bijvangst en minder verstoring van de ecologie van de zeebodem, het zijn allemaal zaken waar vissers mee worden geconfronteerd. Ze vragen zich af hoe ze voort kunnen blijven bestaan en waar het geld voor innovatie vandaan moet komen, als ze minder kunnen vangen en aan meer regels moeten voldoen. Pointer onderzoekt wat de toekomst van de Nederlandse visvloot is en op welke manier deze duurzaam en rendabel kan worden. 
Urk_visserij

Vissersvloot Urk kan niet opboksen tegen platvishandel met Alaska

De schol uit de Noordzee zette Urk op de wereldkaart als hét centrum van de vishandel in Europa, maar Urker handelaren importeren inmiddels ook platvis helemaal uit Alaska.

Kweekvis
| Uitzending

Wat is er mis met de kweekvis?

Hoe duurzaam is kweekvis? Het grootste knelpunt blijkt visvoer te zijn. Waar wordt dat van gemaakt en hoe kan dat duurzamer?

Kweekvis
| Achtergrond

Is kweekvis een duurzaam alternatief voor wilde vis?

Je weet als consument eigenlijk nooit of de vis die op je bord ligt, echt helemaal 'deugt'.

Visserij_uitzending
| Uitzending

Niemand wil duurzame vis

Iedereen lijkt duurzame visserij belangrijk te vinden, maar de markt verlangt vooral veel vis voor weinig geld.

Staghouwer_visserij
| Artikel

Kritiek op visserijbeleid: ‘Onvoldoende duidelijkheid om duurzame investeringen te kunnen doen’

De overheid is er in de afgelopen jaren onvoldoende in geslaagd om een toekomstperspectief te bieden voor verduurzaming in de visserij.

Wiebetaalt
| Artikel

De visserij moet duurzamer, maar wie gaat daarvoor betalen?

Jonge visser Hendrik Kramer probeert zoveel mogelijk te verduurzamen, maar het is niet makkelijk om daar goed aan te verdienen.

ARTIKEL_WATER_IN_VIS-VLEES.png
| Artikel

Voedingsmiddelentechnoloog: ‘Supermarkten vullen hun zakken met vlees en vis in een plas water’

De grootste klooitechniek waar supermarkten rijk van worden: de heimelijke watertoevoeging aan vlees en vis.

TERUGKIJKHEADER_VISSERIJ
| Uitzending

Duurzame vis: bestaat dat wel?

In de supermarkt koop je verantwoorde vis met een MSC-keurmerk, maar is die vis wel altijd zo duurzaam?

ARTIKEL_GEEN_DUURZAME_VIS.png
| Artikel

Veel bijvangst en brandstofverbruik, maar tong ligt wel als duurzame vis in de supermarkt

"De laatste tijd zijn er wel wat MSC-gecertificeerde visserijen waar we niet achter staan,”

Frits_Loomeijer
| Artikel

Visserijhistoricus: ‘Vissers hebben in de jaren ‘80 de boot voor verduurzaming gemist’

We konden eerder voorsorteren op minder brandstofgebruik, minder bijvangsten en minder CO2-uitstoot.

Jan_de_Boer_UK33
| Artikel

Tongvissers aan wal: 'We wachten op de uitkoopregeling van de overheid'

De tong- en scholvisserij moet verduurzamen, maar die stap is niet voor alle vissers weggelegd.

Stefan_Tijsen
| Artikel

Visser Stefan (32) wil wél door: 'Verzetten tegen nieuwe eisen heeft geen zin'

Deze jonge visser uit Den Oever wil wel door in de visserij maar beseft ook dat hij niet op de oude voet verder kan.