Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) wil korte metten maken met automobilisten die een gevaar zijn op de weg. Door vooral strenger te straffen wil de bewindsman een einde maken aan de aanhoudende stijging van het aantal verkeersslachtoffers in Nederland.
Wat zijn de belangrijkste voorstellen van minister Grapperhaus?
De straf voor gevaarlijk rijgedrag, bijvoorbeeld onverantwoorde inhaalacties of opzettelijk door rood rijden, gaat van maximaal twee naar zes maanden gevangenisstraf.
Minister Grapperhaus is ook ‘helemaal klaar’ met het gebruik van de smartphone achter het stuur. Wie een telefoon vasthoudt achter het stuur kan voor maximaal twee jaar de cel in, als het aan de minister ligt. De bewindsman wil speciale camera’s inzetten om overtreders te betrappen.
Rijden onder invloed, doorrijden na een ongeval of autorijden zonder geldig rijbewijs kan met maximaal een jaar gevangenisstraf worden bestraft. Tot op heden is dat drie maanden. Alcoholcontroles zullen zich vooral richten op individuele overtreders; meer alcoholfuiken zijn niet te verwachten.
Waarom wil de minister strenger straffen?
Vanaf 2014 tot en met 2016 is het aantal dodelijke slachtoffers in het verkeer gestegen tot jaarlijks 629 in 2016. Jarenlang stond Nederland in de top drie van verkeersveiligste landen binnen de Europese Unie, maar inmiddels staan we op de negende plaats. De overheid heeft als doelstelling het aantal verkeersdoden terug te brengen naar 500 per jaar.