Eén op de vijf verkeersdoden valt op provinciale wegen. Niet voor niets worden ze 'dodenwegen' genoemd. Zijn bomen in de berm oorzaak van al dit leed? En moeten ze daarom gekapt worden?

Het aantal slachtoffers in het verkeer neemt toe en dat moet flink omlaag, vindt minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat. Zij streeft naar een toekomst met 'nul verkeersslachtoffers'. Overheden proberen N-wegen veiliger te maken door bomenrijen langs de weg te kappen. Ook in gezonde, monumentale bomen wordt de kettingzaag gezet, wat leidt tot felle protesten van bewoners en natuurorganisaties. Hoeveel ongelukken worden eigenlijk veroorzaakt door bomen en helpt bomenkap ook echt om het aantal verkeersdoden omlaag te brengen?

Verkenning Research Opnames Uitzending

Oproep

Monumentale bomenrijen kappen om het aantal verkeersslachtoffers omlaag te brengen? Een lastig dilemma. Hoe ga je als overheid, verkeerskundige en bewoners hiermee om? Wij horen het graag! Tip ons ook als er kapplannen zijn langs provinciale wegen in jouw omgeving.

Deel jouw verhaal

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Stronken van omgekapte bomen

Dit onderzoek is in handen van

M.S.

Marjolein Schut

Redacteur