Bij een val met de fatbike van een vriendje verbrijzelde de 13-jarige zoon van Marlies zijn knie. Daardoor zit hij nu al weken in een rolstoel. Marlies ziet hoeveel impact dat op het leven van hem en hun gezin heeft en wil andere ouders en kinderen waarschuwen voor de gevaren van e-bikes. 

“Hij ging in een tussenuur naar de supermarkt met vriendjes”, vertelt Marlies over haar zoon. “Hij reed op de fatbike van een van de vriendjes, met iemand achterop. En toen reden ze tegen een stoepje aan en viel de fatbike op zijn knie.”

Kapotte knie

Dezelfde dag ging Marlies met haar zoon naar het ziekenhuis, waar een CT-scan werd gemaakt en bleek dat zijn knie helemaal kapot was. “De binnenkant van zijn knie, waar de kruisbanden zitten, was losgetrokken en er zit een breuk in zijn kniebot”, zegt ze.

De knie van Marlies’ zoon werd geopereerd en zijn been werd in een spalk gezet. “Hij mag daarmee vier weken niet lopen of wat dan ook en het herstel gaat in totaal 5 maanden duren.” Dat heeft behoorlijke impact in het gezin. “We hebben eigenlijk een soort grote baby. Hij heeft alleen maar zorg nodig. Het kost veel tijd en energie van iedereen met halen en brengen. Hij slaapt nu beneden, want zijn eigen bed is op zolder. En de eerste week heb ik naast hem moeten slapen omdat zelfs de deken voor hem te zwaar was. Naar de wc is ook lastig. Allemaal dat soort dingen.”

Zware en snelle fiets

Dat de val zoveel schade veroorzaakte, komt volgens Marlies doordat het een val met een fatbike was. “De artsen denken dat het komt door de kracht waarmee hij op de grond kwam en het gewicht van de fiets”, legt ze uit. “Normaal als je hard terechtkomt, dan scheur je je kleren of broek. Dat was nu niet gebeurd. Dus ze zeggen dat dit eenzelfde soort trauma is als wanneer je bij een auto-ongeluk met je knie in het dashboardkastje terechtkomt.” Met een gewone fiets was het volgens Marlies anders afgelopen. “Die is minder zwaar. En de snelheid heeft er dan toch ook iets mee te maken.”

Fatbike

Deze techniekdocent vertelt waar je op moet letten bij het kopen van een fatbike

Een goede fatbike koop je niet zomaar. Onder andere het frame, de trapsensor en de motor zijn bepalend voor het fietscomfort.

Jacobine

Jacobine is blij dat haar zoon zijn fatbike verkocht: ‘Dat ding ging zo hard, ik vond het doodeng’

Jacobine haar zoon wilde een fatbike, maar zij vond dat niet veilig. De fatbike kwam er toch.

Marlies vond fatbikes ook voor de val al gevaarlijk. Haar zoon wilde er zelf graag eentje, maar mocht er geen van zijn ouders. “En we hebben honderd keer gezegd dat hij er beter niet op kon gaan. Maar ja, kinderen houden daar gewoon van. Alle kinderen willen er tegenwoordig eentje.”

Regels voor e-bikes

Het liefst zou Marlies dan ook zien dat e-bikes er vanuit de overheid regels komen voor kinderen en e-bikes. “Ik denk dat er misschien een leeftijd aan gebonden moet worden”, zegt ze. “Ik kan me voorstellen dat kleine kinderen zo'n frame niet aankunnen, dat is zwaar.” Ook in een helmplicht ziet

Marlies wel wat. “Mijn zoon heeft niets qua hoofdletsel, maar dat had ook zomaar kunnen gebeuren.” Een andere optie is volgens haar dat bestuurders van e-bike een rijbewijs moeten hebben. “Wat je ook bij een scooter of een brommer nodig hebt, omdat je natuurlijk toch met een hoge snelheid door het drukke verkeer raast.”

Als die regels er komen, zijn ze voor de knie van Marlies’ zoon te laat. Maar met een beetje geluk, herstelt hij wel weer van zijn val. “Het ligt er nu aan hoe hij revalideert en hoe goed hij zijn best doet”, zegt Marlies. “De orthopeed verwacht dat het goedkomt, dus dat hopen we dan maar met zijn allen. Hij hoopt dat hij met oud en nieuw kan lopen.”

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek?

Elke week sturen we je onderzoeksverhalen, tips van de redactie, en verhalen die je nog van ons kan verwachten.

Makers