Eerder dit jaar kondigde Meta, het bedrijf achter Instagram en Facebook, aan dat de richtlijnen voor haatdragende taal zijn veranderd. Vrouwen mogen ‘voorwerpen’ genoemd worden en homoseksuele personen ‘mentaal ziek’. Samen met het AD onderzoekt Pointer nu op welke plekken LHBTIQA+-personen zich onveilig voelen, zowel fysiek als online. Mede daarom vroegen we aan bezoekers van de Utrecht Pride: krijg jij online wel eens te maken met online haat?
Hoewel de bezoekers zelf niet altijd met haat online te maken krijgen, erkennen zij wel dat veel narigheid online gericht is op LHBTIQA+-personen. “Ik ben zelf niet zo bang voor haatcomments, maar zie online wel veel mensen die anderen haten”, vertelt een voorbijganger. Ze zien dit vooral terugkomen in de reacties onder socialmediaberichten. “Queer zijn kan echt niet en het uiten mag niet. Maar ook dingen als ‘kut queer’.”
Volgens een Pride-bezoeker is er ook helemaal niet veel nodig voor mensen om een haatreactie te geven. “Al is het maar iets heel kleins, een regenboogvlaggetje ofzo, dan zie ik direct heel veel haatcomments onder die post. Dan denk ik van: jongens, het is niet zo heftig. Als je het zó erg vindt, scroll dan weg.”
Online communities
“Online ligt het denk ik echt aan de community waar je bij hoort”, vertelt een andere bezoeker. “Ik zit zelf in de cosplay-community en daar zijn heel veel andere LHBTI-personen. Dus iedereen is daar wel een beetje raar.” Een vrouw vertelt over haar ervaringen als gamer. “Ik game veel online en daar heb je ook veel te maken met haat. Maar dat ‘hoort er een beetje bij’”, zegt ze. “Vrouwen die gamen dat kan niet, volgens mannelijke gamers en als je dan ook nog een pride-vlaggetje op je banner hebt dan krijg je wel haatreacties.”
Niet alleen bij verschillende communities zijn verschilen te merken. Ook per platform zien Pride-bezoekers veel verschil. “Vroeger had je op TikTok goede filters om online haat allemaal te verbergen, maar als je tegenwoordig live gaat is de hoeveelheid haat die je krijgt gewoon niet meer te doen”, vertelt een drag queen. De tip van een andere bezoeker? “Ik zit op TikTok en daar heb ik wel last van de haatcomments. Maar ik blokkeer het gewoon allemaal.”
Ben je benieuwd wat de Pride-bezoekers nog meer vinden van hun online veiligheid? Bekijk de video: