Pointer Pop-up redactie doet onderzoek in Leeuwarden

Loop je in Friesland ergens tegenaan en wil je dat onze journalisten onderzoek doen naar jouw ervaring? Kom dan vanaf 14 februari langs bij de pop-up redactie in het centrum van Leeuwarden voor een luisterend oor en een goede kop koffie. Wie weet leidt jouw gouden tip tot een radio- of televisie-uitzending.

Het uitbreiden van de woningbouw of het beschermen van de weidevogels: het zijn onderwerpen waar de pop-up redactie van Pointer en de Leeuwarder Courant zich de komende maand onder meer in gaat verdiepen. "We nodigen de bewoners van Friesland/Fryslân uit om koffie te komen drinken op onze pop-up redactie in een leegstaand winkelpand. We vertellen graag over wat wij doen en zijn benieuwd naar de kwesties die spelen in de provincie," zegt coördinator Pim Peterse. "We kregen vandaag al een tip binnen over de hoeveelheid vrachtverkeer in Leeuwarden, wie weet wordt dat een onderwerp waar we induiken."

Weidevogels

Pointer pop-up: moeten weidevogels wijken voor woningen?

Meet up: Burger in de knel

Het startschot van de onderzoeksperiode is de meet-up op 13 februari. Tijdens deze bijeenkomst stelt de redactie zich voor en leidt KRO-NCRV-presentator Herman van der Zandt twee paneldiscussies, over het woontekort en de weidevogel. “Het gaat namelijk niet goed met de weidevogels in Friesland, terwijl de provincie wel veel geld investeert om de Grutto, een Fries icoon, te beschermen,” vertelt redacteur Ids Nicolai. “Tegelijkertijd wringt het beschermen van hun leefgebied met kwesties als het woontekort. Twee uitgelezen onderwerpen dus om met de Friezen te bespreken.”

Oproep

Het is de eerste keer dat de pop-up redactie neerstrijkt in Friesland. Heb jij een kwestie die we moeten onderzoeken in deze regio? Kom langs en laat het ons weten! Wil je liever digitaal een tip insturen? Dat kan ook:

De kloof tussen de regio en Den Haag

Daarnaast zal Marijn Molema, bijzonder hoogleraar Regionale Dynamiek en Vitaliteit, op 13 februari een lezing geven over de kloof tussen de regio en Den Haag. “Als we in Nederland spreken over de verschillen tussen regio’s, hebben we het vaak over economische ongelijkheden, zoals inkomen en bezit. Maar als je kijkt naar sociale en ruimtelijke aspecten, is het in de regio vaak goed gesteld. Beoordelen we plekken op ruimte of gevoel van veiligheid, staan provincies als Friesland en Zeeland dus opeens bovenaan.”

In de afgelopen decennia heeft de overheid veel geïnvesteerd in de economische netwerken van Nederland, die vaak in stedelijke gebieden geconcentreerd zijn. Daardoor is in de regio ontevredenheid ontstaan. “Niet geheel onterecht heerst soms het idee dat de randstad alle investeringen naar zich toetrekt, terwijl de regio met slecht openbaar vervoer en weinig banen blijft zitten,” aldus Molema.

Media en politici moeten meer voeling krijgen met wat er écht in de regio speelt.

Marijn Molema, hoogleraar Regionale Dynamiek en Vitaliteit

“Daarom is het ook zo goed dat nationale media pop-up redacties openen. Want een regio heeft niet zoals politici of landelijke media de macht om lokale onderwerpen massaal te verspreiden. Terwijl het heel belangrijk is dat media en politici meer voeling krijgen met wat daar écht speelt."

Veel of weinig woningen?

In welk onderwerp zou Molema zelf graag dieper duiken? “17.500 woningen voor Friesland: is dat nu veel of weinig? Statistisch is het natuurlijk in verhouding. Er zijn zoveel inwoners, dan komen er zoveel woningen bij. Maar is het ook in verhouding met de uitdaging waar we als land voor staan? Friesland is uiteraard zuinig met het landschap, maar kijken we ook voldoende naar wat nieuwe bewoners kunnen opleveren? Ik ben benieuwd hoe journalisten, die dit soort plannen met andere regio’s kunnen vergelijken, hiernaar kijken.”

Ternaard

NAM wil (nog meer) gas winnen in de Waddenzee, mag dat?

Het Friese dorp Ternaard houdt de adem in: mag de NAM gaan boren onder werelderfgoed, de Waddenzee?

Iedere zaterdag onderzoekstafels

Vanaf 14 februari kun je iedere zaterdagochtend aansluiten bij een onderzoekstafel. Tijdens deze tafels zie je hoe onderzoeksjournalisten te werk gaan en wordt er samen met jou één dossier verder onderzocht. “We hopen tijdens deze ontmoetingen natuurlijk op goede tips,” zegt Peterse. “In Almelo hebben we op advies van een bewoner de plannen voor een omstreden mestvergister onderzocht. Hoewel de vergunning hiervoor door de omgevingsdienst al was vergeven, maakte milieuorganisatie MOB bezwaar. Er was namelijk niet berekend welke impact de fabriek op de natuur zou hebben. Op die manier kan jouw tip dus leiden tot een uitzending!”

Praktische informatie

Wanneer: 14 februari tot en met 9 maart
Locatie: Wirdumerdijk 39, Leeuwarden
De redactie is aanwezig van woensdag tot en met zaterdag van 10:00-18:00 uur.
Onderzoekstafels: 17 en 23 februari, 2 en 9 maart.

Iedere twee weken brengt de pop-up redactie verslag uit op NPO Radio 1. De uitzendingen staan gepland op:

  • Zaterdag 24 februari en 9 maart om 14:30 uur.
  • Zaterdag 23 maart om 14:00 uur (live talkshow)
Leeuwarden agenda

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek?

Elke week sturen we je onderzoeksverhalen, tips van de redactie, en verhalen die je nog van ons kan verwachten.

Makers

Online redacteur