30 januari 2019

Is het eten in jouw kantine op school, werk of sportclub gezond? Hier 10 tips!

Bekijk meer artikelen over: Gezondheid en zorg Bekijk meer artikelen over: Obesitas

Mag een broodje kroket nog worden verkocht? Of een saucijzenbroodje?  Of wordt het tijd dat ongezond eten minder verkocht gaat worden? Het Voedingscentrum heeft richtlijnen opgesteld waar schoolkantines, sportkantines en bedrijfsrestaurants mee aan de slag kunnen. Waar moet een gezonde kantine aan voldoen?

Tip 1: In de kantine wordt water drinken gestimuleerd. Er staat een watertap waar gratis water gepakt kan worden. Hier wordt niet de kraan in het toilet mee bedoeld! 

Tip 2: 80 procent van de producten die worden aangeboden zijn een ‘Betere Keuze’. Dat wil zeggen: Schijf van Vijf of iets kleins dat niet in de Schijf zit. Bijvoorbeeld een bruine tosti met een beetje ketchup. Een saucijzenbroodje is dus nog wel te koop maar dan moeten er wel vier gezonde broodjes tegenover staan.

Tip 3: Uit elke productgroep (bv brood, zuivel, vlees en vis, groente en fruit) staat altijd een gezondere keuze. Dus bijvoorbeeld bij de zuivel staat naast volle melk ook halfvolle melk. Naast wit brood moet er ook bruin brood te koop zijn.

Tip 4: Groente en fruit wordt op een aantrekkelijke manier gepresenteerd.

Tip 5: Aan prijsacties of reclame worden alleen Betere Keuzes gepresenteerd. Dit zijn ook de reclame-afbeeldingen die in de kantine staan. Hier worden geen ongezonde producten aangeprezen. Dus als er reclame wordt gemaakt voor een broodje met wat drinken dan moeten dat Betere Keuzes zijn. Maar cola light met een broodje mag wel omdat light-frisdrank maar weinig calorieën bevat.

Tip 6: Eten en drinken dat wordt aangeboden bij de kassa zijn alleen maar gezonde producten. Dus geen chocoladerepen, snoep en chips. Snoep en snacks moeten onder de 110 calorieën per portie zitten.

Tip 7: In de automaten worden op ooghoogte de gezonde producten aangeboden. Bijvoorbeeld waterflesjes in plaats van frisdrank.

Tip 8: In de looproute naar de kassa zie je de gezonde keuzes eerst.

Tip 9: Vooraan op de balie staan de gezonde producten, zodat de consument verleid wordt deze te kopen. De ongezondere producten kunnen nog wel worden aangeboden maar staan uit het zicht. 

Tip 10: Reclame op de buitenkant van een automaat laat geen afbeeldingen zien van een ongezond product zoals bijvoorbeeld Coca Cola.  Reclame op de buitenkant van een automaat laat de gezonde keuze zien maar het hoeft geen eten of drinken te zijn. Een stoere sporter is natuurlijk ook leuk!

Auteurs

O.J.

Odette Joosten

Verslaggever