Na de zoveelste aardbeving in Groningen lijkt Nederland klaar voor een grote verandering: massaal van het gas af. Maar dat gaat niet zo maar. Want waar halen we dan onze energie vandaan? Het vraagt offers en investeringen van de rest van het land. Wij horen graag van jullie waar op ingezet moet worden. Mail ons, ook mensen uit Groningen zelf: Massaal aan de windturbines? Investeren in gasloze wijken? Iedere gemeente zonnepanelen? Een kerncentrale?

De aardbevingen in Noord-Nederland worden veroorzaakt door de gaswinning. Na de eerste beving in 1986 volgden er nog ongeveer duizend, de laatste nog heel onlangs. De gevolgen zijn groot. Naast kapotte huizen, waardedalingen en voortdurende angst en onzekerheid voelen velen in het aardbevingsgebied zich in de steek gelaten door de politiek, en misschien wel de rest van het land.

Doorgedrongen

In de gesprekken die wij de afgelopen weken voerden horen we dat deze ellendige situatie mogelijk de verandering naar een meer duurzame maatschappij een impuls kan geven. Want het besef dat dit zo langer niet gaat, is nu wel doorgedrongen. Zo kondigde minister Wiebes van Economische Zaken en Milieu aan dat de gaskraan nog verder dicht gaat.

Offers

Maar gratis en gemakkelijk zal het niet gaan. Het zal enorme offers vragen, want die energie zal dan op een andere manier moeten worden aangeleverd of opgewekt. Dat betekent ruimtelijke offers voor windenergie, zonnepanelen etc. Het kan ook geld gaan kosten, bijvoorbeeld omdat de gasloze wijk kostbaar kan blijken te zijn. Daarmee is dit een mooie vraag voor de gemeenteraadsverkiezingen. Wat moet jouw gemeente doen om de Groningers te helpen?