We krijgen een tip binnen van iemand die geld betaalde aan een dubieuze tussenpersoon om zo direct in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning. Gebeurt dit vaker? Weet je hier meer van? Deel dan onderaan je ervaring met ons. 

Hij had het liever niet gedaan, maar de nood was hoog. Met een smak geld op zak benaderde hij de man, die beloofde snel een sociale huurwoning voor zijn (inmiddels ex-) vriendin te kunnen regelen, vertelt Joris*. ‘Onze relatie liep niet meer lekker, dan druk ik me nog zacht uit. We moesten gauw uit elkaar. Zij had dringend een onderkomen nodig.’

Duizenden euro’s

Hij betaalde duizenden euro’s, handje contantje, aan de bemiddelaar. Daarna ging zijn ex-vriendin met de bemiddelaar een aantal sociale huurwoningen van particuliere verhuurders bekijken in de stad. Het waren oudere appartementen met achterstallig onderhoud, enkel glas en badkamers in jaren ‘70 stijl, aldus Joris. Ze koos een appartement uit en niet lang daarna ontving ze de felicitaties van het makelaarsbureau: ze kon de sleutel krijgen van de sociale huurwoning naar haar keuze.

Criminele tussenpersonen

Het verhaal lijkt niet op zichzelf te staan. Zo berichtte het Amsterdams dagblad Het Parool afgelopen voorjaar over een groep louche bemiddelaars, die vermoedelijk tientallen sociale huurwoningen toespeelde aan mensen die er geen recht op hadden. Ditmaal ging het om woningen van een woningcorporatie. Woningzoekenden zouden drie- tot zevenduizend euro per woning hebben betaald aan criminelen om in aanmerking te komen voor een woning van woningcorporatie Ymere. Dat had het fraudeteam van Ymere ontdekt.

Andere corporaties hebben sterke aanwijzingen dat dit soort valse bemiddelingen bij hen momenteel ook voorkomen, stelt de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC) die samen met Ymere destijds het fraudenieuws naar buiten bracht. Wij zijn benieuwd of dit inderdaad het geval is.

Makers

Verslaggever / Redacteur