Het is december 1986 als er voor het eerst een aardbeving plaatsvindt in Groningen. Waardoor die veroorzaakt wordt, is dan nog onduidelijk. Inmiddels is bekend dat de aardbevingen in Groningen veroorzaakt worden door gaswinning door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) en zijn we ongeveer 1000 bevingen verder. Vooral de laatste jaren nemen de bevingen in Groningen in een rap tempo toe. We brengen het aantal bevingen en de magnitude ervan in kaart voor onze dossier Schade Gaswinning.

Onze kaart, gemaakt door het KRO-NCRV data-team, laat zien waar en hoeveel bevingen er sinds 1986 zijn geweest in het noorden van Nederland. De meeste bevingen in Groningen zijn niet zwaarder dan 2.0 op de schaal van Richter, maar inmiddels zijn er ook 14 bevingen geweest die zwaarder zijn dan 3.0. Omdat de bevingen veroorzaakt worden door gaswinning vinden ze, in vergelijking met aardbevingen op andere plekken in de wereld, relatief dicht bij de oppervlakte plaats. Hierdoor zijn de bevingen vaak, zonder dat ze per definitie hoog op de schaal van Richter scoren, toch erg voelbaar.

Het aantal aardbevingen is duidelijk toegenomen afgelopen decennia. Kanttekening daarbij is dat er sinds 2015 veel meer meters zijn geplaatst, waardoor er meer kleine bevingen gemeten worden. De hoeveelheid aardbevingen neemt sinds 1986 fors toe, maar de sterkte van de bevingen neemt het laatste jaar weer lichtelijk af, vermoedelijk door een vermindering van de hoeveelheid gas dat de laatste paar jaar gewonnen wordt.

De aardbevingen hebben vooral veel impact op de bewoners van Groningen. Door de bevingen hebben veel mensen schade aan hun huis, en moeten zij door ingewikkelde en langdurige procedures heen om de schade aan hun huis vergoed te krijgen. Daarover gaat onze uitzending vanavond.

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.