Zakken cement bij de bouwmarkt hebben een houdbaarheidsdatum, net als bij melk is cement op een gegeven moment niet meer goed. Dan komen er brokjes in en laat het zich niet meer goed mengen. Maar erger nog, dan is het bindmiddel dat chroom-6 neutraliseert, uitgewerkt. En dan is cement een gevaar voor je huid.

Wouter is schipper op de Challenger, een poedertanker, en hij vervoert cement. Hij kon op een gegeven moment niemand meer een hand geven, zo pijnlijk was dat. Zijn handen jeukten en waren dieprood. Hij had kloven en barstjes en de vellen hingen er soms bij. Behalve dat het zeer pijnlijk is, schaamde hij zich ook: “Het zag er niet uit”.

Oproep

Heb je ook een allergie ontwikkeld door het werken met cement? Herken je het probleem van Wouter? Kun je nog werken met je handen? En heb je iets gevonden om ermee om te gaan? We zijn benieuwd naar je ervaringen met dit onderwerp. Laat het ons weten.

In februari 2020 heeft Pointer (toen Reporter Radio) onderzoek gedaan in 18 bouwmarkten (Praxis, Gamma en Karwei) naar zakken cement die over de houdbaarheidsdatum waren. De houdbaarheidsdatum is de datum van productie + 6 maanden. Op iedere zak cement moet die houdbaarheidsdatum goed leesbaar zijn. Daarna mogen bouwmarkten de zakken cement niet meer verkopen. Dat gebeurde toch. In 8 van de 18 bouwmarkten was het cement tussen de 1 en 11 maanden over de houdbaarheidsdatum.

We doen nu, een jaar later, opnieuw onderzoek naar cement in bouwmarkten.

Chroom-6

Chroom-6 vormt niet alleen een risico op eczeem, maar kan, bij langdurige blootstelling, ook leiden tot verschillende vormen van kanker en longaandoeningen. Zo is Defensie regelmatig in het nieuws vanwege de jarenlange blootstelling van medewerkers aan chroom-6. Het middel was verwerkt in verf vanwege de roestwerende eigenschappen. Tijdens het verven en schuren van materieel kregen medewerkers de stof binnen, waardoor zij een verhoogde kans liepen om ziek te worden. Bij cement leidt het middel, voor zover bekend, vooral tot huidproblemen.

Om een allergische reactie op het chroom-6 in cement te voorkomen wordt er een speciaal middel aan cement toegevoegd. Dat reductiemiddel is op een gegeven moment uitgewerkt.

Dermatoloog Rustemeyer: “Je moet eigenlijk alles doen om te voorkomen dat je handeczeem ontwikkelt, want het geneest slechts in 20 tot 40 procent van de gevallen, met andere woorden: 60 tot 80 procent van de mensen die er last van hebben, komen er bijna nooit meer vanaf”.

Blijvende huidklachten

Wouter is erachter gekomen dat als hij werkt met een soort dikke doktershandschoenen dat hij zijn werk aan boord nog wel kan doen. In combinatie met goede handcrème en het goed drooghouden van zijn handen, heeft hij het eczeem onder controle. Hij heeft er mee moeten leren leven.



Luister naar onze radio-uitzending over ziekmakend cement:

Ziek van cement

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.